Новини

Инспекцията по труда в Пловдив прикрива скрити трудови договори

  01.06.2022 13:35  
Инспекцията по труда в Пловдив прикрива скрити трудови договори

Инспекцията по труда в Пловдив прикрива скрити трудови договори на треньори по плуване, заявиха за ABCnews възмутени родители и юристи. Според тях службата трябва да бъде разследвана от Инспектората на Министерството на труда и социалната политика. Става въпрос за двама треньори по плуване в Пловдив. Иванка Ишева работи в плувен клуб "Пловдив 2019" с деца, без да има ценз и без да плаща осигуровки, обясниха те. Тя преподава на общинския басейн "Младост" в Пловдив и на басейн "Тримонциум". Ишева работи всеки ден от 13.00 ч на басейн "Младост" без трудов договор, като прави начално обучение в часове за свободно плуване на граждани. Вторник и четвъртък от 16 и 17 часа е без договор и на басена на хотел "Тримонциум", а в събота и неделя сутрин е до обяд, коментираха родителите.

По същия начин работи и треньорът Атанас Кръстанов. Той имал трудов договор на 8 часа на частния басейн ВСИ в Пловдив и втори трудов към спортно училище "Васил Левски" в Пловдив. Родителите се питат как работи без договор и нелегално в Детска градина "Албена", на ул. Горно броди 44. В градината бил вторник, четвъртък и петък от 10:00 ч.

Инспекцията по труда в Пловдив извършва проверки по спазване на трудовото законодателство на спортен комплекс „Младост 91“, Сдружение „Плувен Клуб Пловдив 2019“, „Тримонциум Принцес хотел“ АД и на ДГ „Албена“, които се намират в Пловдив, съобщиха от институцията в писмо до ABCnews.bg, която се ръководи от Атанас Чернаев. „При извършените проверки не са установени нарушения, свързани с възникване и осъществяване на трудовите правоотношения с визираните лица. Относно дейността на лицата на споменатите обекти е установено, че същата е уредена с договори по Закона за задълженията и договорите, т. нар. граждански договори. В рамките на извършената проверка, както и от дадените писмени обяснения, не е установено съществуване на трудови правоотношения с работодателите, които ги стопанисват, доколкото лицата нямат уговорено възнаграждения с постоянен характер и уговорено работно време с тях“, обясниха от Инспекцията по града в Пловдив.

Интересен момент е, че проверяващите пропускат няколко факта. На басейните има графици за работа на служителите, независимо дали са на трудов или граждански договор. Излиза, че те не са проверени. Треньорите редовно провеждат занятия и са на терен. Децата също имат карти и редовни посещения, а службата си затваря очите, коментираха родители и юристи. Според тях Иванка Ишева не притежава квалификация да бъде треньор. Тя нямала документи в регистрите на Министерството на младежта и спорта. Освен това работи и на двете места само по граждански договори. Юристите твърдят, че това са скрити трудови договори и прикриване на осигуровки.

От Инспекцията по труда обясниха, че Атанас Кръстанов има трудов договор на 8 часа на басейна на ВСИ. Разполага и с втори договор на 4 часа със спортно училище „Васил Левски“. Родителите и юристите са възмутени как има граждански договор с детската градина „Албена“. Не е ясно в кое време работи в детската градина след като повече от 12 часа на ден един човек не може да изпълнява дейност по Кодекса на труда.

Според родителите и юристите, Инспекцията по труда в Пловдив прикрива нарушенията и трябва да бъде разследвана от Инспектората на Министерството на труда и социалната политика. Те възнамеряват да подадат сигнали до централата на Инспекцията по труда и до министерството. Отделно ще сезират и Националната агенция по приходите да провери договорите./ABCnews


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14