Икономика

Шефът на КЕВР: Поскъпването може да е по-малко, ако се намали ДДС за топлофикациите

  29.05.2022 13:13  
Шефът на КЕВР: Поскъпването може да е по-малко, ако се намали ДДС за топлофикациите

Ако ДДС за топлофикаците се намали от 20% на 9%, поскъпването на парното и топлата вода от 1 юли може да е средно 26%, а не почти 40, както е в момента. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

Решението за ДДС ще е на парламента, а иначе експертите от КЕВР ще проведат дискусии с различните топлофикации за това какви цени ще бъдат постановени от 1 юли.

Топлофикациите поискаха драстично по-голямо поскъпване, отколкото показват разчетите на комисията. Тези цени, установени през юли, трябва да действат 1 година.

При сериозни изменения на цената на газа на световните пазари обаче може да се наложи ново изчисляване на сметките.

„Ако цените от около €90 в момента спаднат на около €30, или ако празната цена от около 430 лв. в момента спадне на 200 лв.“, каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

Той допусна и вариант цените да скочат. Това по думите му е възможно, ако Русия изцяло спре доставки преди европейските държави да бъдат подготвени с алтернативни доставчици. 

Разчетите на КЕВР са за среден скок на цените на парното и топлата вода от около 40%. За най-голямата топлофикация, тази в София, е предвидено поскъпване от 39%, а най-голямото поскъпване всъщност ще е в Разград.

 


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14