Новини

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

  25.05.2022 20:41  
Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

Писателят и поет Георги Господинов е предложен за Нобелова награда за литература.

Предложението е подписано от председателката на българския ПЕН клуб Здравка Евтимова. Кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет.

Номинацията е направена още през януари и е одобрена от всички 51 члена на българския клон на международната организация, каза председателката Здравка Евтимова:

"Идеята за номинацията на Георги Господинов за Нобеловата награда за литература дойде от професор Амелия Личева. Единодушно номинирахме Георги Господинов за Нобеловата награда. Негов екип ни помогна да не допуснем фактологически грешки, да посочим точно кои награди е спечелил, за кои е номиниран, за неговите изяви в света и България - така че разполагахме с пълна и точна информация за постиженията на Георги Господинов, който е член на ПЕН клуба, с което много се гордеем. В рамките на два дни придвижихме неговите документи и ги изпратихме на адреса на Нобеловия комитет".

Георги Господинов е най-награждаваният извън България български писател, както и най-превежданият – негови творби има на повече от 20 езика. Романът му „Времеубежище“ получи голямата италианска литературна награда „Премио Стрега Еуропео", а наскоро романът излезе и във Великобритания.

Спечели и голямата награда за литература на Атина.

Досега Господинов има издадени четири книги с разкази, като по някои от тях са правени и филми - като анимацията на Теодор Ушев "Сляпата Вайша", който беше номинаран за "Оскар".

Днес стана ясно, че Георги Господинов е и сред петимата финалисти за италианската награда Gregor von Rezzori. Номинацията на Господинов е за романа „Времеубежище“ (изд. „Жанет 45„), който през последните месеци спечели не само сърцата на хиляда читатели по целия свят, а и положителни критики от престижни международни издания. На италиански романът носи заглавието Cronorigugio.

Останалите имена, които намериха място в краткия списък на наградата Gregor von Rezzori, са: Луиз Eрдрих, Бенджамин Лабатут, Хавиер Мариас, Робин Робъртсън. Фестивалът ще се проведе в дните от 30 май до 1 юни 2022 г. Наградата се присъжда за най-добра творба на чуждестранна художествена литература, преведена на италиански език.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
2-годишен си поръча 31 чийзбургера и остави щедър бакшиш
 19.05.2022 18:11      
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39