Еко

Партия на зелените: МОСВ готви изваждането на защитени зони от резерват Калиакра

  25.05.2022 14:45  
Партия на зелените: МОСВ готви изваждането на защитени зони от резерват Калиакра

Тези дни в „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” постъпи информация за подготвяно от МОСВ заобикаляне на Закона за защитените територии като чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за ГМО, да бъдат извадени територии от природен и исторически резерват „Калиакра” като се премахне изобщо статута им на защитени такива. Това съобщиха от партията. Тревожно в случая е твърдението, че това става на основание официално предложение на министър-председателя Кирил Петков. В тази връзка от Партия на зелените публично, чрез медиите и писмено до Министър-председателя Кирил Петков и до Министъра на околната среда и водите Борислав Сандов задаваме следните въпроси: 
1. Има ли постъпило предложение от министър-председателя г-н К. Петков до министъра на околната среда и водите г-н Б. Сандов, през преходни и заключителни разпоредби от Закона за ГМО, да се извадят територии от природен и исторически резерват „Калиакра” като се премахне изобщо статута им на защитени територии ?
2. Какви са основанията да бъде направено това предложение и защо през преходни и заключителни разпоредби на Закона за ГМО?
3. Предложението, включва ли плаж „Болата” и съпределната му територия, както и територии, на които от години съществуват незаконни постройки?
4. Какви мерки и действия е предприело МОСВ и защо и досега тези постройки, изградени върху терени изключителна държавна собственост без каквито и да е строителни разрешения не са премахнати, въпреки решенията на съда?
5. Свързано ли е това предложение на министър-председателя с публично известното обещание на предишния премиер г-н Бойко Борисов да се извади плаж „Болата” от границите на резервата като се обяви за обикновен плаж и да се даде на частни лица?
6. Това предложение, ако бъде решено положително, на „тъмно”, през Закон, който няма нищо общо със защитените територии, няма ли да се превърне в удобен прецедент и да отвори широка врата за подобни изваждания на територии от резервати и защитени територии, например, от резерват „Ропотамо”; от резерват „Камчия” – Шкорпиловци; и др.; и отдаването им на концесия на „подходящи” хора.
7. До колко това предложение може да се съотнесе с обявения от п.п. „Продължаваме промяната” приоритет № 1 – „Нулева толерантност към корупцията”.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14