Автомобили

Skoda показа състезателно SUV

  23.05.2022 17:27  
Skoda показа състезателно SUV

През последните години Skoda се превърна в една от най-интересните марки в Европа, както със серийните си модели, така и с интересните концепти, които често са дело на студенти. Именно такъв е и последният проект на чешката марка, носещ името Afriq. Возилото е базирано на компактния кросоувър Kamiq, но разполага със задвижване на четирите колела и по-голяма мощност.

Skoda показа състезателно SUV с две врати и 4х4 - 2
 

Задвижването е взето от последното поколение Octavia, където бензинов 2.0-литров двигател със 190 конски сили и 320 нютон метра, предава въртящия момент към четирите колела, посредством автоматична трансмисия със седем предавки. Afriq е получил и изцяло ново окачване.

Skoda показа състезателно SUV с две врати и 4х4 - 3

Освен задвижването, Afriq се отличава и на външен вид от стандартния Kamiq, като най-голямата промяна се крие в премахнатите задни врати. Концептът се е сдобил още с нови брони, гуми и джанти, както и допълнително крило и въздуховод на тавана. В интериора можем да открием следи от състезателната Fabia Rally2, като специалните седалки, табло и предпазна клетка, както и волан и колани.

Skoda показа състезателно SUV с две врати и 4х4 - 4
 

Още нещо, което е много интересно и е свързано с концепта е генераторът на питейна вода. Той е дело на компанията Watergen и работи с помощта на вентилатор, който смуче въздух. Този въздух преминава през специални филтри, които премахват твърдите частици и праха и след това преминава през топлообменник, който го превръща в дестилирана вода. След това водата преминава през още филтри, преди да отиде в специален резервоар. Заедно с тази технология, Afriq заковава кантара на точно 1350 килограма.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14