Свят

Великобритания препоръчва 21-дневна карантина на контактни на болни от маймунска шарка

  23.05.2022 15:07  
Великобритания препоръчва 21-дневна карантина на контактни на болни от маймунска шарка

Здравните власти във Великобритания препоръчаха 21-дневна карантина за хората, които са имали близък контакт със заболели от маймунска шарка, съобщи ВВС.

Протоколът за безопасност касае лицата, които са имали непосредствен контакт с болни или живеещи в едно помещение с болните. 

Молбата е тези хора да съобщят за контактите си, последните си пътувания и да избягват общуване особено с хора със слаба имунна система, бременни жени или малки деца. 

Във Великобритания е известно за 20 случая на маймунска шарка. Това е рядко вирусно заболяване. Срещано е предимно в отдалечени райони на Централна и Западна Африка. Счита се, че маймунската шарка не може лесно да се предава, само ако е имало тесен физически контакт. Симптомите включват треска, болки в мускулите и специфичен обрив. Обикновено заболяването протича леко и повечето болни оздравяват за 2-4 седмици.

До момента е известно за 180 случая в 14 страни, повечето от тях в Испания и Португалия. Генетичният анализ на три от образците показва, че вирусът много прилича на този, който се е разпространявал в Нигерия през 2018-2019 година.

 


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14