Анализи

Първата българка на Еверест: каква е цената да покориш върха

  20.05.2022 13:07  
Първата българка на Еверест: каква е цената да покориш върха

Всеки алпинист дълбоко в душата си мечтае за Еверест, казва Петя Колчева, първата българка, стъпила на Покрива на света.

Алпинистът живее и гори вътре в нея от момента, в който го е познала в себе си. Описва го като просветление, което е получила, докато се спуска от връх Мальовица. Тогава разбира, че катеренето е нейна същност.

Тя проявява спортен, но и състезателен характер още от дете. Тренирала е спортни танци като ученичка в Пловдив, но всичко се променя, когато започва да следва в София. Записва се в клуба по танци и треньорите й казват, че прави фундаментални грешки. Това я потиска, но й дава тласък и я отвежда към нейния път – онзи, който води към върховете.

Един ден просто вижда обява на таблото в университета, че туристическият клуб на Юридическия факултет организира преход до хижа Богдан в Средна гора и без да се замисли, се записва в групата. Тръгват в един есенен, дъждовен и мъглив следобед, но щом стигат хижата, тя разбира, че е попаднала в нейната среда, с истински съмишленици и приятели.

Страстта й към планината я среща с мъжа, с когото споделят върхове, трудности, но и щастливи емоции. Преди това да се случи обаче техните приоритети са семейството и професионалното развитие и така минават години преди тя да се завърне в планината.

Казва, че всеки алпинист дълбоко в душата си мечтае за Еверест. През 2004 г. държавата организира кастинг за експедиция до най-високия връх в света, която има за цел да качи първата българка на Еверест, 20 години след изкачването на Христо Проданов. Тя не попада в състава, въпреки доброто си представяне на предварителните състезания. Идеята за Еверест обаче остава в съзнанието й и заедно с нейния съпруг започват да катерят високите върхове, което всъщност е подготовка за първия сред осемхилядниците.

През 2007-2008 г. започва да работи по тежки инвестиционни проекти в служебен план, което им дава възможност да спестят пари за експедиция до Еверест, успяват да си осигурят и 10% спонсорство от фирми, и заминават. На 22 май 2009 г. Петя Колчева става първата българка, стъпила на покрива на света.

13 години след нейното постижение, по пътя към Еверест поема и Силвия Аздреева, която преди няколко дни се качи успешно на Покрива на света. 35-годишната алпинистка е била в групата, водена от легендарния Нирмал Пурджа, който през 2019 г. изкачи всички 14 осемхилядника за 190 дни и така постави световен рекорд. Само ден по-късно след като изкачва Еверест, Аздреева покорява успешно и Лхотце (8516 м). Така тя става първата българка, изкачила четвъртия по височина връх в Хималаите и Каракорум. Петя не остана безразлична към тези постижения на Силвия. Опитната алпинистка я поздрави през личния си профил в социалната мрежа. 

Ако човек има амбиция и хубави идеи, парите не са проблем. Всичко е въпрос на организация, да имаш стратегия, ясен план, да го следваш и да няма пречки в живота, които да го отлагат, споделя Петя. 

Вместо тя и мъжът й да си купят ново жилище със спестяванията, които имат, те решават, че Еверест е по-голямата им мечта. Цената за експедицията през 2009 г. е около 45 хиляди долара на човек, като по-голямата част от тази сума се плаща предварително, още преди да пристигнеш в Непал. Казва, че Катманду не създава трудности с бюджета. Тогава е имало хотели в града, които са предлагали нощувки и по 10 долара, а джобните пари са били незначителни. Въпреки това, Петя и нейният съпруг са предпочели да имат пари в брой и затова отиват без медицински застраховки – нещо, което е било немислимо за останалите в експедицията.

Финансовият аспект е едната страна на монетата. На другата обаче е чисто човешкият, а Еверест изисква най-вече това. Необходими са технически умения и опит, за да оцелееш в планината. Петя започва да се подготвя физически през август 2008 г., няколко месеца преди да замине за Непал. Тренировките са специализирани и тя ги е правила по няколко пъти в седмицата, включително и през нощта, само за да бъде подготвена за предизвикателствата в Хималаите. Има и хора, които се включват в експедициите, без опит, въпреки че правителството на Непал се опитва да регулира достъпа до върха и заради това издава специално разрешение за изкачване. За него се чака около година и по онова време е струвало 10 хил. долара. Цената му от тогава до сега се е увеличила с 1000 долара, но през 2022 г., например, само до пристигането в Катманду алпинистът трябва да подготви минимум 20 хил. долара с всички включени услуги.

Ако той е достатъчно подготвен, има солиден опит и неговият способ за изкачване е алпийски, разходите му до върха намаляват значително, въпреки че базовите, свързани с разрешението, транспорта и логистиката, няма как да бъдат спестени. Повечето планинари, които са избрали този вариант през 2022 г., например, са заделили средно между 30 и 55 хил. долара.

Другият вариант, който предлагат всички агенции, е т.нар. all inclusive, в който се включват и разходи за шерпи – местните хора, които могат да помогнат по всякакъв начин в експедицията – освен, че могат да пренасят оборудването на алпиниста, да му предложат решения по пътя към върха, те могат да готвят и да му осигурят всичко необходимо за престоя в планината. Петя, например, избира варианта, в който сама си носи храната, водата, алпийските пособия, а дори и спалните чували, макар че повечето алпинисти днес предпочитат инвестицията в наемането на шерпи.

Що се отнася до екипировката, една добра и качествена може да излезе средно 7 хил. долара днес, като при онлайн поръчките може да има отстъпки. Статистиката показва, че почти 97% от алпинистите изискват и допълнително снабдяване с кислород, като цената на една бутилка през 2022 г. е 550 долара.

Има редица фактори защо цените за покоряването на Еверест са различни всяка година. Собственици на агенции споделят, че това се дължи на сезона, в който се провежда експедицията, зависи от нейния водач, от таксите за разрешение, разходи за транспорт и логистика, вид на застраховка, вид на оборудване и екипировка, а не на последно място и от нарастващата инфлация.

Изкачването до Еверест през 2022 г. излиза между 32 и 120 хил. долара, в зависимост от вида на експедицията и от това, което е включено в цената. Данни от ExpedReview показват, че изкачването до най-високия връх в света през тази година средно струва 54,972 долара в сравнение с 54,044 долара през 2021 г. Проверката показва, че агенциите в Непал, които организират експедиците, са най-евтини, като средната цена на е около 39 хил. долара. Пътуването се води от опитни шерпи, които обаче нямат формални сертификати за водачи. Най-скъпият вариант са услугите на западни фирми, това може да ни струва 65 хил. долара.

Колкото и изчисления да направим, крайната цена на преживяването зависи от това какво искаме да получим и да ни се случи, докато бавно се придвижваме до покрива на света. Алпинизмът е пристрастяване, категорична е Петя, а планината е място, където да помислиш върху себе си. Точната преценка обаче се случва, когато се слезеш от върха жив и здрав. Тогава идва и въпросът „А сега накъде?“. Любовта към планината остава, но преди всичко трябва да бъде любовта към хората, с които споделяш живота си, хората, които те чакат, докато взимаш от Хималаите. На тези хора, казва Петя, имаш да даваш.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14