Икономика

Германия предоставя 1 милиард евро безвъзмездни средства за Украйна

  19.05.2022 22:20  
Германия предоставя 1 милиард евро безвъзмездни средства за Украйна

Германия ще предостави 1 милиард евро безвъзмездни средства за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Германският финансов министър, Кристиан Линднер, заяви, че е обещал средствата на среща с колегите си от Г-7, цитира news.bg.

Той добави, че финансовите министри и управителите на централните банки са обсъдили и инфлацията.

"Страните от Г-7 са наясно, че инфлацията в момента е един от най-големите икономически рискове. Трябва да положим съгласувани усилия - всеки със собствените си възможности - за борба с инфлацията в света и в нашите икономики", подчерта Линднер.

Днес финансовите министри и управителите на централните банки на Съединените щати, Япония, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия - известни като Г-7, се събраха в бившата столица на Западна Германия - Бон, за да обсъдят как да помогнат на Украйна да плаща задълженията си.

Украйна оценява финансовите си нужди на 5 милиарда долара на месец, за да изплаща заплатите на държавните служители и администрацията да работи въпреки ежедневните разрушения, причинявани от Русия.

Пакетът за краткосрочно финансиране, който трябва да бъде договорен от Г-7, ще покрие три месеца от нуждите на Украйна.

Европейската комисия предложи в сряда да предостави до 9 милиарда евро заеми на Украйна, гарантирани от правителствата на ЕС, за покриване на нуждите на Киев до края на юни.

Комисията също така предложи да се създаде фонд с неопределен размер от безвъзмездни средства и заеми за Украйна, вероятно съвместно заети от ЕС, за да плати възстановяването на страната след края на войната.


Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на еврото като официална валута у нас?


Резултати
Видео
2-годишен си поръча 31 чийзбургера и остави щедър бакшиш
 19.05.2022 18:11      
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39