Свят

Боевете в Донбас набират сила

  14.05.2022 08:05  
Боевете в Донбас набират сила

Боевете в Донбас набират сила. Украинският военен министър Алексей Резников изрази надежда, че ще могат да въоръжат един милион бойци в подготовка за нова дълга фаза на войната с Русия.

В Донбас украинците се сражават с проруските сепаратисти в град Рубежное и са спрели напредването на механизирана колона на западните подстъпи към Северодонецк. Местните власти съобщават за загинали и ранени цивилни при руски обстрел в Донецка, Харковска и Луганска област.

Заместник-командирът на батальона "Азов" Святослав Паламар призова Съединените щати да помогнат за евакуирането на около 600 ранени войници от завода "Азовстал" в Мариупол.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова от своя страна съобщи, че подготвя 41 дела по обвинения във военни престъпления срещу руски военни.

Вчера руски войник бе изправен пред украински съд за първи път от началото на войната.

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин е призовал руския си колега Сергей Шойгу незабавно да предприеме действия за прекратяване на огъня в Украйна. Това е първият им разговор от началото на войната.

ЕС и страните от Г-7 изразиха силна подкрепа за Украйна. Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обеща допълнителни 500 милиона евро за военна помощ, а според германското списание "Шпигел" финансовите министри от Г-7 възнамеряват да предоставят около 30 милиарда евро на Киев.

 


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14