Свят

НАТО взе безпрецедентни мерки

  10.05.2022 15:25  
НАТО взе безпрецедентни мерки

Северноатлантическият алианс взе безпрецедентни мерки, за да гарантира сигурността на членките от източния си фланг. НАТО обяви, че 30 самолета летят във всеки един момент над въздушното пространство на държавите от Алианса на изток, за да спрат всяка възможна агресия.

В патрулирането са включени самолети от различен тип – бойни изтребители, разузнавателни самолети и др. Във въздушното патрулиране участват различни самолети, включително стелт изтребители Ф-35 и самолети със системи за далечно радиолокационно откриване и управление. Тази стъпка е предприета в отговор на руската агресия срещу Украйна. На 24 февруари Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, която навлезе в третия си месец.

НАТО подчерта, че всяка една страна от Алианса, включително България, може да се чувства сигурна, защото е защитена от всяка възможна агресия. НАТО ще отговори със сила, ако руският агресор опита да вземе и сантиметър от територията на страните в най-могъщия военен съюз в историята.

По време на речта си на 9 май за Деня на победата руският президент Владимир Путин излъга света, че западните страни са готвели „инвазия“ в Русия. Федерацията споделя само 6% сухопътна граница със страни от НАТО, но въпреки това се опасява от несъществуваща атака. Руската „безаналогова“ армия търпи тежки поражения в Украйна. НАТО, от своя страна, е най-модерната и могъща военна сила в света, която е готова във всеки един момент да защити всяка една от държавите, които членуват в отбранителния алианс.


Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на еврото като официална валута у нас?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10