Анализи

Министър Василев: Ако няма отстъпки за България за петролното ембарго, няма да подкрепим санкции

  08.05.2022 20:26  
Министър Василев: Ако няма отстъпки за България за петролното ембарго, няма да подкрепим санкции

Най-вероятно Европейският съюз няма да се постигне съгласие по новия пакет от санкции срещу Русия през този уикенд, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, малко след като стана ясно, че срещата на ЕС завърши без резултат. 

От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна - ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите, категоричен бе той пред БНТ.

"Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия. Другата е, че има да се довършат допълнителни инсталации в "Лукойл" и "Нефтохим", а и като знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-ниска от Брент", каза Асен Василев.

Технологично "Лукойл" може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

Словакия, Унгария, Чехия и други страни също имат притеснения по отношение на ембаргото на руския петрол, подчерта той.

"В момента взимаме газ по южния газов коридор. "Булгаргаз" има договорени танкери до края на юли. Оттам влиза общоевропейската покупка - ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра", уточни вицето.

И допълни, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми.

"Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", изтъкна Василев.

Финансовият министър уточни, че се работи "да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво".

България вече не може да разчита на "Газпром", защото компанията се е показала като абсолютно нелоялен партньор и ненадежден контрагент, категоричен е Асен Василев. Страната ни гледа собствения си интерес, а не този на Русия и всичко друго е изключително тежка манипулация, посочи още той.

"Парламентът ни позволи всичко, което е поискала Украйна като помощ да ѝ бъде дадено. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този конфликт и правим всичко възможно, за да може тя да спечели", заяви вицепремиерът.

Василев е убеден, че Украйна ще излезе като победител във войната, но изрази мнение, че конфликтът ще продължи поне четири-пет години, което означава военна икономика. Въпреки това според него няма да има драматично обедняване.

Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи в целия свят. Със сигурност ще има и скок на храните, тъй като и Украйна, и Русия са огромни производители на жито, зърнени култури и износители на световния пазар. Логистиката, особено черноморската логистика, ще стане много по-скъпа, тъй като се водят военни действия в съседство, обясни финансовият министър.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14