Анализи Новини

Инвестиционна група от обкръжението на Владимир Путин планира да поеме Telekom Romania

  08.05.2022 12:15  
Инвестиционна група от обкръжението на Владимир Путин планира да поеме Telekom Romania

Войната в Украйна доведе до санкции за Русия от международната общност. Руските инвеститори обаче не се отказват от „атакуването“ на европейските пазари, включително и Румъния. Твърди се, че компания със силни „корени“ в Русия е подготвила оферта за Telekom Romania, от която германският гигант Deutsche Telekom (DT) и гръцката група ОТЕ възнамеряват да се оттеглят. След като DT и ОТЕ обявиха, че искат да напуснат Румъния, се появиха четири оферти за групата на телекома. Една от тях принадлежи на компания с тесни връзки с групи по интереси около Владимир Путин.

Това се казва в публикация в румънско онлайн издание.

По-нататък сайтът пише, че DT и OTE вече са получили четири оферти за продажба на телекома. Преговорите се водят изключително от DT и OTE, като румънската държава е само "свидетел" в преговорите, без план за продажба на акциите си, които са съответно 46% на бившия Ромтелеком.

Orange, лидерът на местния телекомуникационен пазар, RCS&RDS/Digi, който е лидер на пазара на кабелен и фиксиран интернет влязоха в "състезанието" за пълно или частично придобиване на Telekom Romania.

Медията съобщава, че друга група с връзки с Русия също възнамерява да купи цялата група Telekom, включително фиксирани и мобилни операции. Според източници на румънското издание групата е в сферата на интересите на Владимир Путин. Става дума за PPF Group.

Основана през 1991 г. в Чехословакия и по-късно регистрирана в Нидерландия, групата първо сe свързва с имената на Петр Келнер и Милан Уинклер. Между двамата обаче избухват няколко конфликта. Уинклер обвинява Келнер, че се опитва да измами като издава фалшиви фактури и масово изкупува собствените си акции, за да избегне конфискация.

От 2013 г. групата притежава активи за 22,113 милиарда евро, които включват компании от банково дело и застраховане на недвижими имоти, енергетика, селско стопанство и най-голямата руска верига за потребителска електроника Eldorado. През ноември 2013 г. PPF Group също навлиза сериозно на телекомуникационния пазар, след като придобива 66% дял от чешката компания Telefonica O2 за 3,2 милиарда щатски долара. По-късно, през 2018 г., PPF Group закупува операциите на Telenor в Югоизточна Европа, а именно в България, Унгария, Черна гора и Сърбия за 2,8 милиарда евро.

Преки връзки с Владимир Путин

До смъртта през март 2021 г. на мажоритарния акционер Петр Келнер (на когото списание Forbes приписва състояние от 17,5 милиарда долара), групата PPF процъфтява и се разширява значително на руския пазар. Разбира се, подобно присъствие в Русия не би било възможно без местна политическа подкрепа на най-високо ниво, посочва сайтът.

Според съобщения в медиите Петр Келнер започва бизнес в Русия през 1993 г., където се твърди, че се свързва с руската държава и лично с Владимир Путин. Там Келнер създава няколко финансови фонда - в Санкт Петербург и Москва. Най-известният сред тях се нарича "Петър Велики". По това време президент е Борис Елцин, първият държавен глава на Руската федерация.

Но Келнер привлича обикновените граждани с помощта на Владимир Путин. Бившият полковник от КГБ, тогава през 90-те години на миналия век, е заместник-кмет на големия град Санкт Петербург и ръководи комисията по външни работи на градския съвет. Той участва в така нареченото насърчаване на чуждестранни инвестиции в началото на приватизацията в Русия.

Чрез Путин, Келнер събира около 100 000 приватизационни бона от обикновени „инвеститори“. Първоначално се заплащат по 40 щатски долара на бон, след това само 10, а накрая – 5. Цената се стабилизира до пролетта на 1994 година на 20 щатски долара. С тяхна помощ, Путин и Келнер купуват акции в 130 руски компании. Според versia.ru, чешките активи включват акции в енергийни и комуникационни компании и дори в текстилната фабрика Павлово-Посад Игла. Целта на тези покупки е да се препродадат под една или друга форма.

Но, идентично, с румънския FN1, финансовият фонд Petro cel Mare се срива няколко години по-късно. Малките „инвеститори“ остават с празни ръце, а Келнер получава 50 милиона щатски долара. Астрономическа сума за Русия в този период. За да излезе чист, той обявява фалит и твърди, че е загубил 500 млн. щатски долара.

Путин „рециклира“ стария си бизнес партньор през 2000 г.

След руската криза през 1998 г. Келнер се завръща в Чехия. Част от активите на фонда „Петър Велики“са продадени на словашката група Eastfield, която остава на руския пазар чрез зърнения бизнес.

Путин е разследван от комисия към Законодателния съвет на Санкт Петербург. Той прави заключението, че е нанесъл загуба от 93 милиона щатски долара за по-малко от година, откакто е назначен за ръководител на комисията по външни работи.

През 2000 г., когато Путин става вторият президент на Руската федерация, Келнер се завръща в страната, този път с нов бизнес - Home Credit and Finance Bank – компания, специализирана в отпускането на потребителски кредити на населението. Банката навлиза агресивно на руския пазар, без да харчи пари за реклама. Седем години по-късно, банката на Келнер вече притежава 27% от пазара на потребителски кредити в Русия и 10,5% от пазара на кредитни карти, пише още изданието.

Освен плодотворната си банкова дейност, чехът поставя основите и на застраховането.

По това време дъщерно дружество на чешката му компания PPF започва да си сътрудничи с Home Credit Bank в Москва. През пролетта на 2003 г. Келнер вече е станал толкова влиятелен в руския бизнес, че успява да постави на колене своя съперник - руската банка Стандарт. Печалбите нарастват бързо. Три години по-късно Келнер открива клон на Home Credit Bank в Казахстан.

Основните заводи на Петр Келнер в Русия включват индустриалния комплекс South Gate (187 000 кв.м) и Trilogy Logistics Park (107 000 кв.м). До смъртта си Келнер е един от "кралете на недвижимите имоти" в Русия, където заема 22-о място в класацията на Forbes в този сектор с не по-малко от 85 милиона евро приходи от наеми чрез компанията си PPF Real Estate Russia.

Чешкият милиардер, заедно с двама руски предприемачи, купува също 68% от Полиметал в сделка за 1,3 милиарда евро. Полиметал притежава най-голямата сребърна мина в Русия и третата по големина златна мина в страната. Според споразумението PPF Group придобива 24,9 процента от акциите на компанията.

В интервю за чешките медии през 2012 г. Келнер казва, че е „за“ преизбирането на Владимир Путин за нов мандат като президент на Русия. В същото интервю той споделя, че нивото на корупция в Чехия (която е член на ЕС и НАТО) е по-високо, отколкото в Русия, където той разполага с милиарди долари.

Симпатиите на Келнер към Русия са известни още от появата на Уикилийкс, поверителните телеграми на Държавния департамент на САЩ. В една от информациите, изтекла през 2008 г., американският посланик в Прага съобщава, че Петр Келнер е изразил загриженост, че руснаците все повече гледат на чехите като на посредници с Америка. Според посланика на САЩ, Келнер също му е казал, че почти всеки руснак, когото среща, е разочарован, че чешкото правителство е позволило американски военен радар да бъде разположен в Чешката република и че руснаците се чувстват предадени, защото „братята славяни в Чешката република ” подкрепят присъствието на САЩ в региона.

Според местните медии, Келнер е бил един от близките сътрудници на чешкия президент Милош Земан, убедено проруски настроен и борец за преориентацията на Чехия към Русия и Китай. През 2014 г. Келнeр и Земан са главните герои на голям политически скандал, след като местните медии съобщават, че президентът се е върнал от държавно посещение в Китай с частен самолет, нает от милиардера. Келнер присъства на срещата между президентите Земан и Си Дзинпин, тъй като той също оперира в китайския бизнес с небанкови заеми, както и в телекомуникационния бизнес, където O2 има партньорство с Huawei.

Днес групата, основана от Келнер, PPF, планира да закупи акциите, които DT и OTE имат в Telekom Romania, като чешката група всъщност е част от по-широк кръг от интереси с връзки, които водят директно към Владимир Путин, пише румънският сайт.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14