Свят

Американските дипломати се връщат в Украйна, САЩ изпращат нова военна помощ за стотици милиони

  25.04.2022 09:50  
Американските дипломати се връщат в Украйна, САЩ изпращат нова военна помощ за стотици милиони

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин посетиха Киев вчера, което беше първото посещение на американски лидери в Украйна след началото на руското нашествие, предаде Франс прес, като цитира американски представители.

По време на посещението си двамата обявиха, че американското дипломатическо присъствие ще се завърне постепенно в Киев, както и пряка и непряка военна помощ на стойност над 713 милиона долара. Тя ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа, уточнява Ройтерс. От тези средства около 322 милиона долара са предназначени за Киев, отбелязва Асошиейтед прес. Останалите ще бъдат разделени между страни от НАТО и други държави, предоставили помощ на Украйна от началото на войната.

Новото финансиране е различно от предишните помощи на САЩ за Украйна - то не включва оръжия от складовете на американската армия, а пари, които страните могат да използват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.

Освен това Вашингтон е одобрил продажба на боеприпаси на стойност 165 милиона долара. Те не са произведени в САЩ и са съвместими с оръжията от съветската епоха, използвани в Украйна, отбелязва АП.

С това общата сума на американската военна помощ за Украйна от началото на нашествието достигна 3,7 милиарда долара.

Очаква се Байдън да номинира Бриджит Бринк за посланик на САЩ в Украйна. Възможно е американските дипломати да се върнат в Украйна до края на седмицата.
Посещението на двамата министри беше потвърдено, след като те се завърнаха на полска територия, отбелязва АФП.


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14