Свят

Десетки убити и над 100 ранени при руски удари по гарата на Краматорск

  08.04.2022 13:44  
Десетки убити и над 100 ранени при руски удари по гарата на Краматорск

Над 30 души са загинали и повече от 100 са ранени при руска ракетна атака в украинския град Краматорск, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от украинската държавна железопътна компания. Русия отрече да стои за атаката, а от сепаратистката Донецка република обвиниха украински сили за нападението.

Според украинските железници две ракети са поразили гарата в града, използвана за евакуиране на цивилни от райони, бомбардирани от руските сили.

По информация на Франс прес най-малко 20 души са загинали. Агенцията цитира свой журналист на място. 

Според железопътната компания вчера в същия район са били блокирани три влака, превозващи евакуирани хора, след като е бил нанесен въздушен удар по линията.

Управителят на Донецка област каза, като се позова на полицията и спасителните служби, че има предположения за десетки загинали или ранени при ракетен удар по жп гара в Краматорск. По думите му на гарата е имало хиляди цивилни, опитващи се да се евакуират към по-безопасни райони на Украйна, посочва Ройтерс.

Междувременно от руското министерство на отбраната отрекоха да стоят зад атаката в Краматорск. По-рано от щаба на отбраната на сепаратистката Донецка народна република обвиниха украинските сили за нападението.

Украинският президент Владимир Зеленски окачестви Русия като "зло без граници" след ракетна атака в Краматорск в Източна Украйна, при която загинаха най-малко 35 души, предаде Франс прес.

"Те цинично унищожават цивилното население. Това е зло, което няма граници. И ако не бъде наказано, то никога няма да спре".

Зеленски заяви по-рано, че руските части се готвят да разположат тела на убити цивилни в Мариупол така, че да обвинят от своя страна украинската армия в зверствата.

Представители на украинските власти предупредиха, че руските войски се прегрупират за ново настъпление и че Москва планира да завземе колкото може повече територия в Донбас.

Всяко временно примирие с Русия е война, отложена за бъдещето, заяви от Киев президентският съветник Михайло Подоляк.

За днес властите планираха 10 хуманитарни коридора, включително по варианта да евакуират цивилни от обсадения Мариупол по море. 


Анкета

Как инфлацията промени потреблението ви?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10