Икономика

Андреана Атанасова: 5G мрежите отпаднаха от Плана за възстановяване, готви се държавен телеком

  06.04.2022 11:49  
Андреана Атанасова: 5G мрежите отпаднаха от Плана за възстановяване, готви се държавен телеком

Развитието на 5G мрежите за високоскоростен интернет са отпаднали от Плана за възстановяване, каза бившият заместник-министър на транспорта и съобщенията и настоящ председател на Алианса на технологичните индустрии в България Андреана Атанасова пред bTV.

В изискванията за Плана за възстановяване е имало изискване 20% от средствата да отиват за цифров преход и цифрова трансформация и то е покрито, но въпросът е какви ще бъдат реализираните проекти.

Според нея в първоначалния план е имало проект за покриване на всички магистрали от европейските транспортни коридори и малки населени места с добра мрежа за високоскоростен интернет.

По думите ѝ обаче сега с новия план ситуацията е неясна.

„Беше променен драстично Планът за възстановяване през месец март в много кратък срок, като концепцията е променена и вместо разгръщане на мрежи ще имаме насочване на акцента към държавна мрежа, която ще бъде предоставена на останалите оператори“, каза Атанасова.

Идеята сега е в училищата и държавните институции да има мрежа, която да може да се ползва и да свърже всички учреждения.

По думите ѝ може да се стигне до извода за създаване на държавен телеком, а времето на такива телекоми вече е отминало. Опитът за изграждане на държавна мрежа и и отдаването ѝ на оператори е лош, казва бившият заместник-министър на съобщенията.

Ако предходният план е предвиждал да покрие 500 населени места с 200 000 домакинства с високоскоростен интернет с 200 000 домакинства, сега ще бъдат покрити само 300 хиляди души, казва Атанасова.


Анкета

Трябва ли България да предостави военна помощ на Украйна?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10