Новини

Граждански организации внасят сигнал в КРС срещу орязания достъп до определени сайтове

  06.04.2022 10:35  
Граждански организации внасят сигнал в КРС срещу орязания достъп до определени сайтове

Гражданските сдружения „Български глас“ и „Ние гражданите“ ще внесат в четвъртък сигнал в Комисията за регулиране на съобщенията във връзка с наложени от мобилните оператори забрани за достъп до конкретни сайтове. От двете сдружения ще настояват комисията да извърши проверка на причините, довели до тези ограничения.

Преди дни в информационния поток се появи новината, че Виваком, Yettel и А1 са спрели достъпа на потребителите до сайтове като РИА Новости, ТАСС и социалната мрежа ВКонтакте. „При проверка на свързаността установихме, че това се дължи на ограничаване на достъпа на потребителите до тях от операторите на съобщителни услуги.“, заяви Даниел Божилов, председател на сдружение „Ние гражданите”. Той поясни, че към момента не е обявена официална причината това да се случва, но чрез тези действия на операторите на съобщителни услуги се нарушават правата за достъп до информация, гарантирани от Конституцията, както и потребителски такива.

Тихомир Василев от сдружение „Български глас “ заяви, че се опитал да разбере причината за тези наложени тихомълком ограничения, но от центъра за обслужване на клиенти на един от телекомите, са обявили, че нямат информация. „Това е опасен прецедент, който има потенциала да заглуши всяка медия с различно мнение под предлога „Борба с дезинформацията“. Опасявам се, че подобни действия ще доведат и до автоцензора.“, заяви Василев. 

От двете сдружения напомнят, че съгласно разпоредбата на чл. 5а, ал. 1 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС) Държавните органи, при упражняване на своите правомощия, не следва да ограничават достъпа на крайните ползватели до или използването от тях на услуги и приложения посредством електронни съобщителни мрежи по начини, които водят до ограничаване на упражняването на правата или свободите, признати от Хартата на основните права на Европейския съюз и принципите на правото на Европейския съюз.


Анкета

Трябва ли България да предостави военна помощ на Украйна?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10