Новини

По сигнал на ГЕРБ: Спецпрокуратурата проверява Петков и Рашков заради ареста на Борисов

  05.04.2022 17:27  
По сигнал на ГЕРБ: Спецпрокуратурата проверява Петков и Рашков заради ареста на Борисов

Спецпрокуратурата започва проверка за извършени длъжностни престъпления от висши държавни служители, свързани с ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

На 30.03.2022 г. в Специализираната прокуратура е постъпил сигнал от административния секретар на ПП „ГЕРБ“. В него се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности, които по смисъла на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от НПК са от компетентността на Специализираната прокуратура.

От ГЕРБ съобщиха за DarikNews.bg, че сигналът е подаден срещу вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков заради "политическа намеса в работа на МВР".
В сигнала се твърди за вероятно извършени незаконосъобразни действия, които вероятно осъществяват състав на престъпление по НК, относно образувано досъдебно производство от Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР, по което са задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, допълват от обвинението.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Специализираната прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. От Софийска градска прокуратура са изискани информация и документи.
Във връзка с високия обществен интерес Специализираната прокуратура ще информира периодично обществеността за извършените действия по проверката.


Анкета

Трябва ли България да предостави военна помощ на Украйна?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10