Икономика

Русия официално е входирала искането си България да плаща доставките на газ в рубли

  03.04.2022 13:37  
Русия официално е входирала искането си България да плаща доставките на газ в рубли

Русия официално е входирала искането си България да плаща доставките на руски газ в рубли. Това потвърдиха от енергийното министерство, събощава bTV.

Страната ни очаква общо европейско решение, с което ще се съобрази.

Доставките на природен газ за април вече са платени.

Подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма да се подава на изнудване, коментира енергийният министър.

Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и как ще се случи след месец април. Дали ще има механизъм , по който да се плаща в евро и след това да се превалутира като изкуствено се вдига цената - предстои да видим. Това е едно от нещата, които са в степен на подозрение засега, т.е. изкуствено да се вдигне допълнително цената за така наречените неприятелски държави“, каза още Николов в ефира на БНТ.

Николов припомни, че договорът с „Газпром“ е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират. Уточни, че ако спре подаването от Русия, ще се водят разговори със съседните държави за доставки и на втечнен природен газ.

Допълни, че изграждането на интерконектора с Гърция се движи в срок. „Физическото завършване трябва да е на 1 юли. А по-нататък са всички нива, които са локален регулатор, гръцки, европейски регулатор се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане много бързо“.


Анкета

Трябва ли България да предостави военна помощ на Украйна?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10