Новини

Юлия Тимошенко: Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите

  03.04.2022 11:07  
Юлия Тимошенко: Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите

Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите. Това заяви в интервю за Нова тв Юлия Тимошенко, бивш премиер на Украйна и депутат във Върховната рада.

“След 24 февруари се промени не само моят живот, а и на всеки украинец. Има хуманитарна катастрофа, тук се осъществява геноцид”, заяви Тимошенко. 

Бившият премиер на Украйна и настоящ депутат е в опозиция на сегашното правителство. Тя обаче е категорична че “в момента, в който у нас паднаха първите руски ракети, ние стахаме не просто един екип, а всички украинци станахме едно семейство. Днес всички браня своята родна страна”.

Тимошенко се обърна към българския народ и заяви, че в Украйна не е имало териториална война и повод за инвазия от страна на Руската федерация. 

“Единствената причина, поради която Кремъл се нахвърли срещу Украйна е, че Путин не признава, че има такъв народ като украинския и такава страна. Той смята, че ние принадлежим към Руската империя. Той ни отне правото на свобода”, каза Тимошенко. 

По думите й в Русия си мечтае да се върне към състава си от 1997г. 

“Това означава, че Путин иска да се разпорежда на цяла Европа. И ще поиска НАТО изобщо да не съществува на нашия континент”, обясни депутатът. “Такива ултиматуми на мирни страни през 21 век са недопустими”, категорична е тя. 

“Крайната цел на Путин е да превземе цяла Украйна”, допълни още Тимошенко. 

Тя поясни, че макар украинският народ да иска преговорите с Русия да завършат мирно има неща, с които те няма да се примирят.

“Няма да приемем нарушаване на териториалната ни цялост, няма да приемем  окупация на нашите територии, няма да приемем диктатор, който иска да намалим армията си”, обясни Тимошенко и допълни, че Украйна вярва в силата на своята армия и в подкрепата на свободния свят. 

Според Тимошенко обаче, на България вече е поставен ултиматум от страна на руския президент. 

“Вече са ви включили в списъка на страните, които застрашават империята на Путин да съществува и казаха, че вие не трябва да сте част на НАТО. Вече на вас самите определиха ултиматуми. Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите. И тогава ще бъде твърде късно да се вдигнете”, заяви бившият украински премиер и призова българския народ “да убеди властта да ни помогне с оръжие”.

“Украйна трябва да победи. Ако Украйна падне, ще загуби целият свободен свят”, каза още Тимошенко. 

Според нея единственият начин да бъде прекратена войната е “само със сила”.  

“Всяко евро, което днес се плаща за руски газ и нафта отива за това Кремъл да се въоръжава и да се води война с други страни. Трябва да затворим всички потоци, Европа трябва да намери алтернатива за руския газ и нафта. Путин може да спре само със сила”, заяви Юлия Тимошенко.

Ето цялото интервю:

Как се промени животът Ви от 24 февруари досега, от деня на нападението на Русия срещу Украйна – като майка, жена и политик?

- Не само моят живот се промени. Промени се животът на всеки украинец и всеки човек по света, който разбира какво се случва тук. Моята страна е европейска държава, която никога и на никого не е причинила никакви неприятности. Ние никога не сме посягали на земята на други страни. Живеехме мирно и спокойно. Вечерта на 23 февруари всички украински семейства просто спокойно си легнаха да спят, сложиха децата си в леглата и се занимаваха със своите си работи. Но в 05.00 ч. цялата страна се събуди от това, че Украйна е покрита от стотици балистични ракети. Ние не знаехме що за чувство е това, не разбираме и не разбирахме преди тази война какво е към теб и дома ти да летят ракети. Цялата ни страна пламна. И нашите деца оттогава вече не могат да спят спокойно. Има хуманитарна катастрофа. Тук се осъществява геноцид. Никой от нас не знаеше как ще го промени войната, но войната промени всеки от нас. Станахме единни като едно семейство. Всички украинци. Сега се опитваме да помогнем на тези, на които им е най-тежко и се изправихме да защитаваме страната си. И военните, и цивилните, и младежите, и дори децата. Днес всички бранят своята родна земя. Своята Украйна.

А как се измени градът, в който живеете, откакто войната започна?

- Страшно е да се каже. Аз живея в Киев, но днес обикаляме из цялата страна. В момента се намираме близо до Чернигов, където бяха най-големите удари, нанесени от окупаторите. Нашият град много се промени. Вместо детски смях, вместо чуруликане на птички през пролетта, ние днес на практика живеем под звуците на сирените за въздушна тревога. Вместо нормални кафенета и строящи се сгради, имаме руини, които ще трябва тепърва да изграждаме из основи. Нашият град е покрит от блокпостове. Всеки километър и град са покрити с блокпостове. Навсякъде има специални метални ограждения, има военни. И ние постоянно чуваме взривове от падащи ракети, бомби, или действия на нашата противовъздушна отбрана. Улиците са пусти и хората, които се намират в бомбоубежищата, са много, много разтревожени. Хората през повечето време са в метрото, те живеят там. Там се крият заедно с децата си. Много хора заминаха и затова улиците са пусти. Пусти са и нашите домове. Ние искаме да се върнем към мира. Ние не сме заслужили войната, както и който и да е друг народ. Ние искаме всичко това, целият този ужас да приключи.

Каква оценка можете да дадете на политическото ръководство на вашата страна към този момент – вие подкрепят ли ги или смятате, че тяхната политика е погрешна?

- Вижте, както във всяка друга демократична страна, и при нас преди войната имаше управление и опозиция. Нашият екип работеше в опозиция. Много сме критикували властимащите, но от момента, в който на нашата земя паднаха първите ракети от страната на агресора – Руската федерация – ние станахме не просто един екип, а всички украинци станахме едно семейство

Какви според Вас са основните причини, предизвикали войната между Русия и Украйна, след разпада на СССР?

- Бих искала да се обърна към всички българи. В Украйна не е имало никакъв повод, както това се инсценира сега от страната агресор, за предизвикване на войната. И няма нищо, заради което трябва да бъдем наказвани с война. Мога да заявя, че в момента целият свят споделя нашата позиция. Единствената причина, поради която Кремъл се нахвърли срещу Украйна е, че Путин не признава, че има такъв народ като украинците и такава страна като Украйна. Той ни отне правото на живот. Те смятат, че нашата земя не можело да принадлежи на украинците, че трябвало да я върнем в Руската империя. Беше обявено в Кремъл, че Русия си мечтае системата на НАТО да се върне към състава си от 1997, т.е. да се стесни. Това означава, че Путин иска да се разпорежда с цяла Европа и ще поиска НАТО изобщо да не съществува на нашия континент. Такива ултиматуми към независими страни, през XXI век, са недопустими. И разправата с мирни народи през XXI век е недопустима.

Каква е според Вас крайната цел на Владимир Путин?

- Крайната му цел е да се превземе цяла Украйна и тя да стане път на оръжието, път за войната на Руската федерация. Ние не искаме да се връщаме към робството в бившия Съветски съюз. Ние искаме да живеем в свободна, независима страна, която сама суверенно планира своя живот. Политически не успяха да ни вкарат в това робство и сега се опитват да ни вкарат в робство, колонизация с помощта на силата на оръжията. Тази цел на Кремъл няма да се осъществи. И Украйна няма да допусне подобно нещо!

Преди няколко дни ние станахме свидетели на мирни преговори, които ни дадоха надежда за прекратяването на огъня. Вие вярвате ли, че тези преговори ще приключат успешно?

- Ние, всички украинци, копнеем за мир. Всички ние искаме мирни преговори, искаме тези преговори да завършат мирно, но има неща, които украинският народ няма да приеме. Няма да приемем нарушаване на териториалната цялостност. Няма да приемем окупация на нашите територии. Украинците в никакъв случай няма да приемат диктатор, който иска да намалим армията си – това, което Русия нарича демилитаризация. Украинците много добре разбират какво би означавало това. Ние вече имахме Будапещенския меморандум, на който се отказахме от ядреното си оръжие – това беше гаранция за недосегаемост на нашата територия. И с какво ни помогна този меморандум, когато сега сме във война и са отнели част от територията ни? Тази гаранция на хартия нищо не ни даде. И затова сега украинците вярват в няколко неща. Първо - в силата на своята армия. Защото само армията сега ни защитава и ни дава шанс да спечелим и да оцелеем като народ, да запазим своята страна, своята земя. Второ, което е много важно за нас, това е подкрепата на целия свят, свободния свят, който сега застана зад нас и заедно с нас се бори с цялото това зло. И затова днес доброто и злото се разделят по следния начин: тези, които са с войната, са злото, а тези, които днес стоят рамо до рамо с Украйна, която сега защитава своето семейство и своята земя, са доброто. А доброто не може да загуби. Включително в мирните преговори.

Според Вас с какви условия е склонна да се договори Украйна, за да се достигне компромис в преговорите с Путин?

- Такива условия днес се обсъждат на президентско ниво. Все още няма никакъв окончателен документ. Затова е твърде рано да се говори за някакви резултати. Но Украйна просто иска мир – да ни оставят на спокойствие. Ние дори сме готови да обсъждаме евентуален неутрален статус за Украйна. И украинското общество може да се поздрави за това днес. Но никога няма да подкрепим чистката на нашата армия или да се откажем от окупираните си територии. Повдигна се и въпросът за денацификация. Това не може да има никакво отношение към Украйна, защото в парламента на Украйна дори няма десни партии. Нашите партии са центристки, демократични. Затова тези обвинения са просто смешни. Това е изкуствено създаден повод за войната.

Целият свят гледа с възхищение на народна на Украйна, който с пълна решителност защитава своята страна. Откъде според Вас идва този героизъм и ще стигне ли той, за да победи в тази война?

- Да, никой не се съмнява, че украинската армия не е толкова голяма, колкото руската. Но това, което виждаме, е безпрецедентна храброст и героизъм. И днес ние се борим за своята земя, отдавайки живота си. Силни сме във вярата си, че правят това, което е правилно. Днес всеки украинец в тази война е намерил как да помага на фронта, как да помага на нашите бежанци, как да помага на семействата, на децата. И повярвайте ми, народ, който днес стои и се бори с голи ръце, в селата, където пристигат вражески танкове, спира на практика с ръце тези танкове, цялото село излиза и огражда танка и просто спира танка и прогонва окупаторите от своята земя – този народ не може да бъде победен. Младите момчета и момичета, които въпреки че не са имали възможност да се обучат предварително, отбраняват своята земя. Това е безпрецедентен масов героизъм. И това ни дава сили, както и подкрепата на народите по целия свят. Бих искала да се обърна с благодарност към вашия народ, към всички народи от свободния свят, които днес подкрепят Украйна, приемат бежанци, излизат на акции за подкрепа на Украйна срещу окупаторите, срещу Кремъл. Искам да благодаря на всички, които днес изпращат към Украйна хуманитарна помощ. Тези страни, включително и вашата страна, която подкрепи санкциите, наложени на страната окупатор. Искам да благодаря на вашата страна за това, че когато се проведе Асамблеята на ООН България ни подкрепи. Всички свободни народи, всички, които са срещу войната, могат да възстановят мира в Украйна. И ние заедно с вас ще го възстановим. И ще направим така, че по света никога повече да не убиват нашите деца. Заради нечии стремежи да си строи империя. С това е крайно време да се приключи.

Има страни, които не оказват военна помощ на Украйна, в това число и България. Как оценявате това решение. Какво бихте казали на нашите политици?

- Мога да кажа, че когато Руската федерация превзе Приднестровието в Молдова, когато Руската федерация пристигна в Грузия и със силата на оръжието, убиваше много голям брой грузинци и когато в Украйна се говореше, че те ще дойдат и при нас, ние казвахме: „Не, те не може да ни нападнат“. Защото у нас няма териториални спорове…Казвахме си, че това е невъзможно. Но това се случи. Срещу нас започна пълномащабна война. И днес казвам на вашата страна – вече са ви включили в списъка на страните, които застрашават империята на Путин да съществува. Защо ли? Защото вече са казали, че вие не е трябвало да бъдете част от НАТО, вече на вас самите предявиха ултиматум. И аз мога да кажа, че ако днес светът, свободният свят, демократичният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите. И тогава ще бъде твърде късно да се вдигнете и да защитавате Украйна. Целият свят трябваше да се борим, когато завзеха Приднестровието в Молдова, целият свят трябваше да се бори, когато в Грузия завладяха Абхазия и Осетия, а сега, когато вече завладяват напълно европейската мирна страна Украйна, всеки човек от мирния свят трябва да се бори, всеки народ и всяка страна, които иска да се сложи края на насилието и иска да защити себе си. И затова се надявам, че България, която е в ООН заедно с Украйна и българският народ, който, убедена съм, от все сърце подкрепя Украйна, ще убеди властта на вашата страна да ни помогне с оръжие, да ни помогне с всички възможни средства, които са ви по силите. Украйна трябва да устои и да победи. Ако Украйна падне, смятайте, че ще загуби целият свободен свят, ще загуби всяка страна от свободния свят.

Знаете, че икономиката на Европа до голяма степен зависи от снабдяването с руски газ. Как мислите, ще може ли Европа в обозримо бъдеще да се справи без тези доставки? Каква е Вашата реакция?

- Ние сме задължени многократно да засилим санкциите срещу страната агресор. Всяко евро, което днес се плаща за руски газ и нафта, а това е около милиард долара на ден, отива за това Кремъл да може да се въоръжава и да води война с други страни. Такива, като Украйна. Затова ние трябва да затворим всички финансови потоци, които могат да финансират такава жестока, цинична война, която убива мирни семейства и деца. Това означава, че Европа трябва да намери алтернатива на руската нафта и руския газ. За нас, за всички хора, за мира и свободата не съществува друг път.

Какво може да спре Владимир Путин?

- Мога с увереност да кажа, че той сам няма да се спре. И страната агресор няма да се спре. Може да бъде спрян само със сила. Със силата на обединения свободен свят. Злото трябва да понесе своята отговорност, трябва да бъде поставено под международна отговорност за геноцида над украинския народ и за убийствата, които днес се извършват на нашата земя. И аз вярвам в това, че светът ще се справи с тази задача. В противен случай бъдещето на всички нас, на всички нас, включително всички европейци, просто няма да го има. Трябва да се борим за своя живот.

И последен въпрос: Виждате ли скорошен край на тази война и как виждате възстановяването на страната си след този кошмар? Каква е мечтата Ви?

- Ние днес живеем с една мечта – тази война да си отиде от нашата земя. Да спре. И не само за нас, а и за която и да било мирна страна. Надяваме се на съществена, всеобхватна помощ. Да, на нас ни е необходимо оръжие. Дайте ни инструменти, и ние ще си свършим работата. Ние ще защитим и Украйна, и Европа, и свободния свят от това жестоко нашествие. И затова именно в седмицата, когато получим достатъчно оръжие, за да победим, ние ще победим. Ако това се случи след седмица, ще победим след седмица. Ако това стане след един месец, ще победим след един месец. И аз смятам, че ако светът подсигури оръжие на Украйна, високотехнологично и високоефективно оръжие, светът не трябва да се съмнява, че ще устоим. Заслужава си заради живота, заради живота на децата.


Анкета

Трябва ли България да предостави военна помощ на Украйна?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10