Автомобили

Първата гигафабрика на Tesla в Европа вече работи

  30.03.2022 16:17  
Първата гигафабрика на Tesla в Европа вече работи

Докато в редица европейски заводи да автомобили производството е блокирано или драстично намалено заради липсата на микрочипове и други компоненти, край Берлин заработи новата фабрика на Tesla, съобщи „Труд бг“.

Това е първото място на Стария континент, където се сглобяват коли на хитовата американска марка и четвъртата гигафабрика на компанията в световен мащаб. Другите са в Шанхай (Китай), Невада и Бъфало (САЩ). Тече строежът и на петата гигафабрика в Тексас (САЩ). Иначе първите коли на Tesla излизат през 2010 г. от производствен комплекс в Калифорния, джойнтвенчър с Toyota.

В Берлин ще се произвеждат автомобили на Tesla за всички европейски държави. Досега купувачите тук получаваха колите си от САЩ през Нидерландия, където някои модели пристигат на части и се асемблират.

Фабриката край германската столица има капацитет да произвежда по половин милион превозни средства годишно. Тя изникна от нищото сред полето за две години с инвестиция за над 1 милиард евро. При пълно натоварване там ще си вадят прехраната 12 000 души. В момента са назначени 3000 работници. В комплексния завод се произвеждат коли, батерии, електромотори, части, седалки, шасита и други елементи.

Подобрението на инфраструктурата в района на завода край Берлин включва изграждане на допълнителен ръкав от влаков път, гара и шосе.

Първите произведени превозни средства на Tesla в Берлин са Model Y. На по-късен етап ще бъде пусната и поточна линия за Model 3. Това е най-продаваният електрически автомобил не само в Европа, но и в целия свят.


Анкета

Одобрявате ли ветото върху предоставянето на БТР-и на Украйна, което Румен Радев наложи?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14