Анализи Новини

Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата Пандора

  29.03.2022 11:21  
Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата Пандора

Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата “Пандора”, пише Свободна Европа.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски няма как да е извършил престъпление като разпродава имоти на стойност над 20 млн. лева. Това е постановил прокурор Тодор Денков от специализираната прокуратура в свое решение от 15 март, съобщи “Сега” в понеделник. С него той отказва да образува досъдебно производство за 38 имотни сделки на Пеевски от края на 2021 г.

За тях беше съобщено първо от „Капитал“ на 5 януари. Изданието разкри, че около коледните празници фирмата на Пеевски “Интръст” е реализирала продажби на имоти в София и подножието на Витоша. Става въпрос за втора поред порция от имотни сделки. Те отново са сключени с компанията “Стройко 2011”. Неин собственик от началото на декември миналата година е ММА треньорът Севастиян Костов.

“Капитал” изчислява, че стойността на целия пакет от имоти, прехвърлени от “Интръст” на “Стройко 2011” в София и цялата страна от края на миналата година досега, вече надхвърля 30 млн. лв.

Постановлението на прокурор Денков е дълго 30 страници.

От него се разбира, че сигнал по темата в държавното обвинение е депозирал и Георги Георгиев от гражданското сдружение “Боец”, съобщава „Сега“. В спецпрокуратурата са постъпили и две преписки от МВР за същото.

От решенеито става ясно още, че прокуратурата няма да разследва Пеевски и във връзка с досиетата “Пандора”. През 2021 г. разследващият сайт Bird.bg обяви, че името на медийния магнат се появява в международното разследване “Досиетата “Пандора”. Според него той не е декларирал свои връзки с офшорни дружества. Проверката на данъчните беше установила, че депутатът от ДПС не дължи нищо на хазната.

От постановлението се разбира още, че по проверката за имотните сделки прокуратурата е изискала информация от антикорупционната комисия КПКОНПИ по сигнал от 2018 г., справка от ДАНС, от Агенцията по вписванията, както и материали от НАП.

След проверката на тези данни Тодор Денков заключва, че сделките са реализирани между частноправни субекти, по предвидения от закона нотариален ред. Върху имотите не е имало никакви възбрани или други пречки за прехвърляне.

Все още не са извършени никакви плащания от продавача към купувача, но това отложено плащане не е забранено.

Според прокурора “липсват каквито и да е било обективни дадености и възможности лицето Делян Пеевски, представляващите дружествата и останалите посочени в сигнала лица да са имали възможност да извършат данъчно престъпление или друго престъпление от общ характер, когато са изповядвали въпросните сделки”.

Тъй като са спазени всички законови процедури, е невъзможно да е извършено данъчно престъпление, или пране на пари, или друго престъпление, смята още прокурорът. Пеевски не е извършил и длъжностно престъпление като депутат. Той не е действал в длъжностно качество при сделките, се разбира още от постановлението.

Пркурор Денков допълва още, че санкциите по закона “Магнитски” не забраняват гражданскоправни сделки в България.

Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков бяха санкционирани през 2021 г. за участие в корупция от САЩ по глобалния закон „Магнитски“.

Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата “Пандора” . 


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14