Свят

Путин подписа закона за онлайн гласуване в Руската федерация

  14.03.2022 21:27  
Путин подписа закона за онлайн гласуване в Руската федерация

Руският президент, Владимир Путин, подписа закон за провеждане на дистанционно електронно гласуване за всички избори и референдуми в Русия. Законът беше публикуван на портала за правна информация в понеделник, съобщи "Интерфакс", предадено от news.bg.

Документът е изготвен и внесен от депутатите от "Единна Русия", Дмитрий Вяткин и Дмитрий Ламейкин.

"Говорим за следното: да се възложи на централните избирателни комисии в регионите реалното регулиране на въвеждането на определени системи за дистанционно електронно гласуване, каза по-рано Вяткин. Сега дистанционното електронно гласуване се регулира от временни закони. Правилата за възможността за използване на дистанционно електронно гласуване ще последват влизането в сила на предложените разпоредби, които вече са в основния закон, тоест 67-FZ, каза депутатът.

"Опитът от използването на дистанционното електронно гласуване на изборите през 2019-2021 г. като експеримент, показа необходимостта от утвърждаване на основни принципи при този вид гласуване, което ще бъде унифицирано за всички избори и референдуми в Руската федерация, се казва в обяснителна бележка към законодателството.

Законодателството предвижда дистанционното електронно гласуване да се провежда с помощта на държавната автоматизирана система "Вибори", както и други държавни информационни системи, които са сертифицирани и отговарят на изискванията, определени от Руската централна избирателна комисия.

Това предполага, че идентифицирането, удостоверяването и потвърждаването на самоличността, както и анонимизирането на резултатите от волеизявлението, тяхното криптиране по време на гласуването и дешифрирането след неговото приключване са задължителни. Съгласно законодателството, след волеизявление от избирател, не се допуска промяна на волята (повторно гласуване). Избирател, който има достъп до дистанционно електронно гласуване, няма право да получи бюлетина в избирателна секция.

Освен това, законодателството установява, че руски гражданин, който е заемал пост на висш служител и е бил отстранен от руския президент, не може да бъде номиниран като кандидат в рамките на пет години.

Новото законодателство предполага, че руското министерство на правосъдието ще поддържа единен регистър на информацията за лица, изпълняващи функциите на чужд агент или свързани с лица, определени като чуждестранни агенти.

Новото законодателство разширява списъка на лицата, които нямат право да бъдат избирани. Включва осъдените за извършване на екстремистки престъпления, чиито присъди са заличени или освободени до изтичане на пет години от датата на заличаване или изчистване на съдимостта им.

Списъкът ще включва осъдените на лишаване от свобода за принуда към сексуални действия, извършени срещу непълнолетно лице или за полов акт с лице под 16 години, както и осъдените на лишаване от свобода за извършване на тези престъпления, чиито присъди са снети от тяхното свидетелство за съдимост или заличени до изтичане на пет години от датата на отстраняване или заличаване.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14