Икономика Новини

България опрости на Русия неустойка от 1,5 млн. лева за ремонта на МиГ-овете ни

  11.03.2022 19:25  
България опрости на Русия неустойка от 1,5 млн. лева за ремонта на МиГ-овете ни

България се е отказала да търси неустойка от близо 1.5 млн. лева от руската АО ”РСК МиГ” за ремонт на самолети МиГ-29 на военновъздушните сили. Вместо това с компанията са сключени допълнителни споразумения, които са изпълнени, част от тях с няколко месеца предсрочно. Това се разбра от отговор на министъра на отбраната Драгомир Заков по време на парламентарния контрол.
Припомняме, че през 2018 г. правителството на Бойко Борисов реши да даде на Министерството на отбраната до 26 млн. лв., с които да се ремонтират самолетите МиГ-29.

На депутатски въпрос Заков отговори, че на 28 април 2021 г. е сключено тристранно споразумение, съгласно което ВВС поема всички права и задължения, произтичащи от договорите. След тази дата не са предявявани искове за неустойки, защото компанията "РСК МиГ" е предоставила документи за форсмажорни обстоятелства - мерки за неразпространение на COVID-19 в Русия и непредвидени гранични рестрикции, припомня "Фрогнюз". Впоследствие са сключени допълнителните договори за удължаване сроковете на изпълнението на ремонтните дейности.

Народният представител Гаджев заяви, че е получил официална информация от Стефан Янев, че неустойката, изплатена от руската страна, е 138 хил. евро, докато Заков предостави данни за изплатени 185 хил. евро. Министър Заков пое ангажимент да изясни откъде идва разликата. Той добави, че е разговарял с командващия военновъздушните сили Димитър Петров, според когото ремонтите са извършени качествено, самолетите МиГ-29 летят и са в нормално състояние. "Неустойката е свършила много добра работа. Допълнителните споразумения са изпълнени и няма щети за българските Военновъздушни сили", обобщи темата Заков.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14