Новини

ИК Български глас подкрепя желанието на президента Радев да инициира руско-украински преговори в България

  11.03.2022 16:27  
ИК Български глас подкрепя желанието на президента Радев да инициира руско-украински преговори в България

Приветстваме позицията на президента Румен Радев, който предложи България да бъде домакин на мирни преговори между Руската федерация и Украйна за прекратяване на военните действия. Още на 6 март Инициативния комитет „Български глас“  изпрати на президента отворено писмо, в което го призоваваме да предприеме енергични действия за бързо разрешаване на кризата чрез иницииране на такава инициатива.

Действията на президента в известна степен балансират българската позиция, която в лицето на правителството с премиер Кирил Петков, е твърде войнствена и не приляга нито на интересите на страната ни нито в исторически и културен план.

От ИК „Български глас“ отново подчертаваме, че осъждаме насилието и войната, като способи за постигане на политически цели. България следва да не заема крайни позиции в подкрепа на някоя от враждуващите страни. Не споделяме и мнението за „политика на снижаване“. Вярваме, че нашите държавници трябва да следват именно пътя на активната дипломация с провеждането на руско-украински преговори на българска земя. В писмото изпратено до президента ние подчертахме, че това е адекватната и логична мисия, която България трябва да изпълни, за да запази национална чест и достойнство вместо непрекъснатия стремеж да бъдем нечии придатък.  

Отново напомняме на тези, които са поддръжници на евроатлантическата военна реторика, че България е дала кирилицата на света и е разпространила православната вяра в днешните Украйна и Русия. Именно славянските корени и общата история между нас българите, украинците и руснаците, ни дава самочувствието да водим активна роля за прекратяването на тази братоубийствена война и постигане на мир, се подчертава в писмото до президента. Също така трябва отново да отбележим, че за разлика от другите бивши комунистически държави членки на НАТО, България не е имала непреодолими различия или натоварени с твърде негативни оттенъци отношения с Руската федерация и с Украйна.  Напротив, винаги сме имали специална връзка с тези братски народи, което ни задължава да издигнем глас на разума и диалога. 


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14