Новини

Петър Стоянов: Това, което украинският народ защитава с кръв, ние го получихме с членството ни в НАТО

  08.03.2022 19:00  
Петър Стоянов: Това, което украинският народ защитава с кръв, ние го получихме с членството ни в НАТО

Последната година НСО сякаш стана изкупителна жертва за всичко. В НСО работят достойни хора, а службата е част от държавността в България. Една вътрешна проверка обаче няма да е излишна. Това заяви президентът 1997 - 2002 Петър Стоянов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По отношение на конфликта между Украйна и Русия, той заяви: „Нищо не е така просто. От една страна Украйна заслужава съчувствие, от друга - никак не е лесно за НАТО да вземе решение за директна подкрепа за Украйна, тъй като това би означавало нова световна война. Притеснява ме отражението на случващото се в Украйна тук в България. От една страна е голямата загриженост за украинците. Тези събития разтърсват нашето общество“, посочи Стоянов.
„Притеснително е обаче, че навръх 3 март бе атакуван българският премиер и то под руските знамена. Няма никакво значение дали си поддръжник или опонент, националният празник на България има терапевтично въздействие върху народа. Изключително съм разочарован, че дори на националния празник не бяхме обединени“, обясни президентът от 1997 до 2002.

„Хората, защитаващи политиката на Путин имат ирационално поведение, те нямат мотиви. Българското русофилство е ирационален феномен, който липсва другаде в Европа. Винаги, когато Русия направи важно геополитическо движение, това разделя България? Докъде се простира нашата благодарност? Кой е нашият национален интерес? Има моменти, когато нашият национален интерес е противоположен на този на Русия“, смята Петър Стоянов.

„Отношенията между Русия и Украйна са изключително сложни в исторически план. Тази война може да се окаже последната за изграждане на украинската национална идентичност. Украинската нация се консолидира в тази криза. Това което се случва трябва да ни доведе до три извода – крайно време е да имаме българска национална позиция, която не винаги ще е еднаква с тази на Русия. Обичаме Русия, но повече от нея трябва да обичаме България. Нещата не са черно-бели. Не сме изправени пред избора с Русия или без нея. Ние сме късметлии, че сме член на НАТО. Това, което украинският народ защитава с кръв, ние го получихме с нашия цивилизационен избор“, подчерта той.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14