Свят

САЩ: Санкциите срещу Русия не трябва да засегнат ядрената сделката с Иран

  05.03.2022 22:25  
САЩ: Санкциите срещу Русия не трябва да засегнат ядрената сделката с Иран

Новите санкции на САЩ, наложени на Русия след нейното нахлуване в Украйна, не са свързани с ядреното споразумение с Иран от 2015 г. и не би трябвало да оказват влияние върху потенциалното възобновяване на това споразумение, заяи в събота говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Новите санкции, свързани с Русия, не са свързани със Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) и не би трябвало да имат никакво въздействие върху потенциалното му прилагане“, каза американският официален представител позовавайки се на споразумението на официалното име на иранското ядрено споразумение от 2015 г.

"Продължаваме да се ангажираме с Русия за връщане към пълното прилагане на JCPOA. Русия споделя общ интерес да гарантира, че Иран никога не придобива ядрено оръжие".

Повод за това изявление даде по-ранно днешно изказване на руския външен министър Лавров, според което Москва е поискала писмени гаранции от държавния секретар на САЩ, че новите санкции срещу нея няма да попречат на сътрудничеството й с Техеран след очакваното


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14