Новини

Кирил Петков предлага Тодор Тагарев за министър на отбраната

  28.02.2022 18:12  
Кирил Петков предлага Тодор Тагарев за министър на отбраната

Премиерът Кирил Петков предлага Тодор Тагарев да поеме поста на министър на отбраната на мястото на Стефан Янев.
Тодор Тагарев беше служебен министър на отбраната през 2013 г. в кабинета на Марин Райков. През 2016 г. бе назначен за директор на Института по отбрана, но година по-късно е освободен от Стефан Янев, който по онова време е служебен военен министър.
Завършил е Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски", а през 1994 г. - Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. В периода септември 2009 - септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната. От 2005 до 2008 г. Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания".
По-рано днес Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев заради реториката му относно конфликта Русия - Украйна. По думите на премиера никой министър в неговото правителство няма право на собствена външна политика, нито може да използва думата „операция“ вместо думата „война“, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити.

По повод войната в Украйна министър-председателят заяви:

„От двете страни виждаме войници на по 18 години, които се стрелят в студа и не знаят защо, защото един диктатор е взел грешни решения. Имам много приятели, които са в момента в Москва, които се чудят какво се случва. Тук не става дума за руския народ. Става дума за диктатор, взел ужасяващи решения.“


Анкета

Подкрепяте ли задържането на бившия премиер Бойко Борисов?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10