Свят

В Киев е издадено предупреждение за въздушен удар

  24.02.2022 17:57  
В Киев е издадено предупреждение за въздушен удар

В украинската столица Киев е обявена въздушна тревога, това съобщава CNN.

Местните власти призоваха всички граждани да се укрият в бомбоубежищата. В целия град се чуват сирени.

"Внимание! В Киев е обявена въздушна тревога! Молим всички временно да се отправят към укритията на гражданската отбрана", се казва в съобщение на столичната администрация.
Четири станции на киевското метро работят в режим на бомбоубежище, каза кметът на Киев Виталий Кличко. Това са Академгородок, Нивки, Святошин и Житомир. Текстът е публикуван в официалния сайт на община Киев и гласи: Четири станции на червения клон на метрото, където по организационни причини влаковете не се движат сега, са отворени, за да могат жителите на Киев да ги използват като подслон в случай на въздушна тревога.

"Бих искал също да ви информирам, че всички метростанции в Киев са достъпни за хората по всяко време на денонощието. За преодоляване на опасността. В момента метрото работи в режим на транспорт. Проходът на гарата е безплатен", допълни Кличко.

По-рано CNN показа руски десантни войски, които според телевизията вече са превзели военното летище "Антонов", 40 км на север от Киев, и водят ожесточени престрелки със съпротивляващата се украинска армия.

Украински представители са казали пред медията, че руският план е да бъде превзет Киев и правителството да бъде сменено с проруско.

Руските войски вече навлизат в северната част на киевските предградия, съобщи германският в. „Билд“, позовавайки се на украинската армия. Кореспонденти на АФП пък докладват за амножество руски хеликоптери, които летят ниско над украинската столица. Ройтерс също потвърди навлизането.

„Чуваме някакъв самолет във въздуха... ", "Има облак черен дим, сив дим, кафяв дим, който се издига от вътрешността на въздушната база", разказват хората в района.

Украинските власти съобщиха, че седем души са убити и 17 са ранени при ракетна атака срещу военна зона североизточно от столицата Киев. Кметът на град Бровари Игор Сапожко каза, че нападението е станало около 14:30 ч. местно време. Бровари има база на украинските специални сили. Това беше един от няколкото руски удара близо до Киев.


Анкета

Подкрепяте ли задържането на бившия премиер Бойко Борисов?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10