Новини

Министър Гьоков в парламента заради Системата ни убива: Започват активен диалог

  22.02.2022 16:08  
Министър Гьоков в парламента заради Системата ни убива: Започват активен диалог

Увеличението в бюджета на ДОО е с 8,3% или в 1,295 млрд. лв. Увеличението на бюджета на социалното министерство е с близо 350 млн. лв., от които 230 млн. лв. пряко насочени към хората с увреждания. За съжаление, ниските нива на социалните плащания, установени през годините, не създават усещане за справедливост у хората. Необходими са сериозни реформи в социалното подпомагане, свързани с ключова промяна в оценката на трудоспособността. Това заяви на брифинг в парламента социалният министър Георги Гьоков.

"Направихме възможното, а именно увеличаване на процента на инвалидните пенсии спрямо социалната пенсия за старост. Разделихме ги на три групи. Всяка от групите получи възможно най-високия размер увеличение", каза още той.

Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански заяви какво предвиждат да направят управляващите.

„Важно е да дадем точните проценти. Размерът за социалната пенсия за инвалидност се определя в процент от социалната пенсия за старост, както следва: за лица с трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане със 100% с определена чужда помощ предвиждаме 160 на 100. за лица с трайно намалена трудоспособност, вид и степен на увреждане от 91 до 100% предвиждаме 140 на 100. За лица от 71 до 90% на 100 предвиждаме 130 на 100. Това, което ще направим в момента, е отговор на повечето от исканията, които и народните представители са отправили към бюджетната комисия, и на хората с увреждания“, посочи той.

"Като коалиция искаме да покажем, че сме близо до хората и се вслушваме в думите им. Разбрахме се от вторник да започнем поредица от срещи и дискусии с представители на различни организации. Има внесен законопроект за Закона за личната помощ. Активният диалог започва от следващата седмица“, каза Искрен Арабаджиев от ПП.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14