Новини

България ще подкрепи териториалната цялост на Украйна с официална декларация

  16.02.2022 18:49  
България ще подкрепи териториалната цялост на Украйна с официална декларация

След закритото заседание на комисията по външна политика в НС, министър Теодора Генчовска съобщи, че България ще излезе до минути със съобщение в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна на фона на гласувания закон в Руската Дума за признаването на Донецк и Луганск за независими републики.

Искането за тази реакция на МВнР е направено чрез нота от Н. Пр. посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко, който беше изслушан за актуалната ситуация в страната му.

Генчовска добави още, че утре ще има извънредно заседание на Европейския съвет, на което ще присъства премиерът Кирил Петков. Сред темите ще бъде именно ситуацията в Украйна.

Министърът уточни, че към момента съюзниците от НАТО нямат достоверна информация, която да потвърди руско изтегляне от границите с Украйна. 67 българи са се регистрирали на платформата за евентуална евакуация оттам. При нужда двама ще бъдат изведени чрез конвой.

Самият Виталий Москаленко съобщи, че съобщенията и видеоматериалите за изтегляне на руски войски не са достоверни и са част от хибридната кампания на Русия. Той призова България за помощ чрез предоставяне на въоръжение, бронежилетки, медицински изделия.


Анкета

Подкрепяте ли задържането на бившия премиер Бойко Борисов?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10