Новини

Картофопроизводителите подготвят протести заради помощи

  16.02.2022 10:12  
Картофопроизводителите подготвят протести заради помощи

Картофопроизводителите в България са готови на стачни действия заради целенасочено изхвърляне на трапезните картофи от обвързано подпомагане с европейски субсидии в новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз. Това обяви председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. Земеделците искат незабавна среща с премиера Кирил Петков, защото има неразбиране на проблема в лицето на Министерството на земеделието. Освен това настояват за уволнения във ведомството и отзоваване на българските представители за земеделие в Брюксел, които не защитават интересите на родните производители и целят закриването на цял сектор.
„При положение, че правителството и премиера Кирил Петков не ни обърнат внимание ще започнем протести в цялата страна. Хората вече са в готовност“, коментира Тодор Джиков. Браншът настоява България да защити пред Брюксел оставането на европейските субсидии за трапезни картофи. Според Джиков се цели унищожаването на картофопроизводството в България и осигуряването на внос от най-големите производители Германия и Франция. „Българският сладък картоф е заплашен от изчезване заради безхаберието на чиновниците в Министерството на земеделието, които лобират за други страни в Общата селскостопанска политика и твърдят, че има свръхпроизводство у нас“, подчерта Джиков.
От страна на Министерството на земеделието се наблюдава вече 7 месеца мълчание по проблема. „Няма никакви разяснения, няма анализи, няма разработени алтернативни варианти за земеделците, няма никакъв екшън план и стратегия“, подчерта Тодор Джиков. През цялото време има само смазваща конкуренция на родния пазар от високосубсидирани картофи от Германия, Полша и Франция. Те са на себестойност, за която ние само можем да мечтаем, а виновни няма, допълни той.
Над 2300 картофопроизводители и техните семейства ще останат без работа, препитание и доходи. Всички имат кредити, закупена специализирана техника, складове за съхранение, бизнес планове и поети ангажименти с договори по мярката 4.1 на Програмата за развитие на селските райони със задължения за отглеждане на картофи за дълги години напред. В противен случай трябва да бъдат върнати средствата по програмата.
„Всичко това няма значение за политическите ръководства на Министерството на земеделието от 2019 г. досега, за представителите на България в Брюксел и за евродепутатите ни. За тях е важно да подпишем регламентите по новата ОСП, да вземем милиардите от Брюксел, защото нашите хора тук ги чакат“, каза Тодор Джиков. Една бивша министърка беше казала: „Да не разбере Брюксел, че се крадат пари, за да не ни ги спрат“.


Анкета

Подкрепяте ли задържането на бившия премиер Бойко Борисов?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10