Свят

Извънредно: САЩ са елиминирали главата на Ислямска държава (СНИМКИ)

  03.02.2022 15:52  
Извънредно: САЩ са елиминирали главата на Ислямска държава (СНИМКИ)

САЩ са елиминирали лидера на Ислямска държава Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши, обяви преди минути президентът Джо Байдън, който лично разпоредил операцията.

„Снощи по мое нареждане военните сили на САЩ успешно проведоха антитерористична операция. Благодарение на смелостта на нашите въоръжени сили отстранихме от бойното поле Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши - лидерът на ИДИЛ. По-късно тази сутрин (днес – б.р.) ще изнеса информация във връзка с тази операция“, съобщи преди минути американският държавен глава.

 

 

 

Операцията е проведена в северозападната част на Сирия. Високопоставени източници на "Ройтерс" от Белия дом посочват, че по време на операцията са загинали поне 13 души, сред които жени и деца. Американските военни не са пострадали.

Сирийски спасители съобщиха, че най-малко 13 души, сред които шест деца и четири жени, са загинали при сблъсъците и експлозиите, избухнали след началото на акцията, проведена в къща в района на Атмех, близо до турската граница, допълва „Ройтерс“.

Жителите разказват, че по време на нападението, започнало около полунощ, са кацнали хеликоптери и са се чули силна стрелба и експлозии. Силите на САЩ са използвали високоговорители, за да предупредят жените и децата да напуснат района.

Ал-Кураши е псевдоним на Амир Мохамед Саид Абд ал-Рахман ал-Маула, наричан още с прозвищата „Унищожителя“ и „Професора“. Роден е през октомври 1976 г. в Ирак. Поема ръководството на ИДИЛ през 2019 г. след смъртта на предишния лидер Абу Бакр ал-Багдади.

За информация, която ще доведе до залавянето му, САЩ обяви 10 милиона долара награда.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10