Новини

Петков: Зеленият сертификат отпада при две условия

  21.01.2022 18:52  
Петков: Зеленият сертификат отпада при две условия

Зеленият сертификат в България ще отпадне при изпълнен един от два критерия. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

„Единият е ваксинация от 60% с две дози. Включвам и още един критерий - ако заетостта на всички интензивни легла падне на 5% или надолу”, обясни той.

С други думи, когато вълната е преминала, тогава зеленият сертификат предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни, допълни премиерът и каза, че ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе.

Кирил Петков заяви, че е оптимизиран моделът за управление на кризата.

Клъстерите стават от 6 на 5 региона. Това дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. Така може да се намали рискът от затваряне на области, каза премиерът Петков.

Добрата новина е, че засега вариантът на ковид не води до много високи нива на заетост на интензивните легла, допълни премиерът.

Той обаче обяви, че Регион 1, който включва София - град, София - област и Благоевград се очаква след 5 дни да влезе в етап 3. Това ще се случи и в Регион 5, който включва област Ямбол. Това означава, че ще се влезе с меки, но ограничителни мерки след 5 дни, каза Петков.

На сайта на правителството вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10