Свят

В САЩ: отложиха пускането на 5G мрежата край летищата

  19.01.2022 22:14  
В САЩ: отложиха пускането на 5G мрежата край летищата

Компромис в последната минута: заради възможни смущения на радарите на самолетите, новата 5G-мрежа в САЩ първоначално няма да работи край големите летища. Европа не е засегната от този проблем.

Непосредствено преди пускането на новата 5G-мрежа в САЩ, предвидено за тази сряда, двата мобилни оператора Verizon и AT&T се съгласиха на отстъпка: отлагат включването на мрежата в близост до големите летища. Преди това десет американски авиокомпании, сред които American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines и Southwest Airlines, предупредиха в свое писмо, подписано също и от логистичните компании UPS и FedEx, за възможна "катастрофална криза" в бранша.

Самолетите могат да станат неизползваеми?

В САЩ новият стандарт за бърз пренос на мобилни данни използва честоти в диапазона от над 3,7 гигахерца. А това се доближава опасно до честотите, които използват височинните уреди на пътническите самолети – 4,2 и 4,4 гигахерца. В резултат на това техническите системи на самолетите могат да бъдат смущавани от антените на 5G-мрежата, което ще направи много самолети „неизползваеми".

От бранша на авиопревозвачите в САЩ отдавна предупреждават за тази опасност. Боинг и Еърбъс още миналия месец оповестиха, че също виждат рискове, свързани със сигурността на полетите.

Европа не е засегната

От Германската служба за сигурност на полетите DFS уточниха, че този проблем не съществува в Германия, където 5G-мрежата използва честоти под 3,7 гигахерца, които са далеч от честотите, на които работят височинните уреди на самолетите.

Въпреки постигнатия компромис, който беше приветстван и от президента Джо Байдън, новата 5G-мрежа в САЩ ще тръгне както е планирано: около 90 на сто антените ѝ ще бъдат включени тази сряда (19 януари). Кога ще бъдат пуснати и останалите предаватели не е ясно. Преди това самолетите ще трябва да получат нова техника. Еърбъс и Боинг вече подготвят съответните ъпдейти.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10