Новини

Румен Радев: Налице е антимафиотски консенсус, България не бива повече да се управлява от екрана и по телефона

  19.01.2022 11:48  
Румен Радев: Налице е антимафиотски консенсус, България не бива повече да се управлява от екрана и по телефона
  Darik

Преди пет години вие ми доверихте отговорната мисия да работя за единението на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава. Пет години по-късно отново ни поверихте трудната задача да продължим пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са на признателност към вас, скъпи съотечественици. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа и Народното събрание след полагане на клетва пред народните представители по повод втория си мандат като държавен глава.

,,Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският бунт през 2020 г. извади на повърхността факти и процеси, в резултат на които българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието. Този процес по демократизация ще е труден, с неизбежните грешки и разочарования'', допълни президентът.

По думите му отчуждението на гражданите от политическата класа, недоверието в институциите, покварените медии ще са предизвикателствата пред всички нас в следващите години, отчитайки, че последните служебни правителства допринесоха за връщането на доверието в институциите.

Изборите през ноември дадоха ново парламентарно мнозинство, което пое отговорност за управлението. Чака ни справянето с каскада от кризи. Тази задача вече обсебва дневния ред на правителството и парламента. Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власти за неправилни. Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети като овладяването на демографската криза, повишаването на стандарта на живот, духовното развитие, отстояването на националните интереси и достойнство, заяви в речта си пред депутатите държавният глава.

Румен Радев отбеляза още, че демокрацията и правоватата държава са фундаментите, които трябва да възстановим.

,,Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Нашите сънародници гласуваха за справедливост и законност, държавата не бива да се управлява от екрана, под масата, по телефона и от задкулисието. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество. Налице е историческа възможност да върнем България в руслото на закона'', добави той.

Ако управляващото мнозинство не постигне бърз пробив в съдебната реформа, ще се отвори пътят за реванш на статуквото. Нужни са ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени. Но отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само по отношение на съдебната власт, подчерта Румен Радев.

По темата с демографската криза президентът предупреди, че за да я има България, трябва да ги има и българите.

,,Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми'', посочи държавният глава.

Според президента консенсус трябва да се формира и около каузата за просветена и образована нация.

Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивидент на нашето поколение държавници и общественици, но е дълг и историческа задача, която не търпи отлагане, отбеляза Румен Радев.

Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.

В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите. Румен Радев посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията.

 


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10