Новини

Кирил Петков е на посещение в РСМ

  18.01.2022 10:58  
Кирил Петков е на посещение в РСМ
  БНР

Премиерът Кирил Петков пристигна на официално посещение в Скопие.

На летището Петков и българската делегация бяха посрещнати от министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи, а пред сградата на правителството българската делегация беше посрещната с официална церемония с почести.

Премиерът Кирил Петков е на посещение в Република Северна Македония днес. Фокусът се очаква да е върху сформирането на 5 работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история, както и върху нормализиране на климата на диалог между двете държави.

В българската делегация са и министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. За 10 часа българско време е насрочено началото на срещата на Кирил Петков с новия премиер Димитър Ковачевски. Двамата ще разговарят на четири очи, след което делегациите ще проведат и пленарни разговори.

„Очаквайте новини да се каже: сформирани са петте работни групи, имаме реални дати за тези работни групи как да се случват, има реален план какво те трябва да постигнат“, заяви по-рано Кирил Петков пред БНР.

Кирил Петков ще се срещне и с президента Стево Пендаровски, с председателя на парламента Талат Джафери, както и с лидера на най-голямата албанска партия Демократичния съюз за интеграция – Али Ахмети и Християн Мицкоски – лидер на опозицията.

Преди визитата основният въпрос, който коментираха официалните лица в Скопие е ненамесата във вътрешните ни работи.

Кирил Петков ще разговаря и с представители на българската общност в Република Северна Македония – едно от основните ни искания е гаранции от Скопие, че срещу тях няма да има дискриминация.

В навечерието на срещата си с българския министър-председател, Димитър Ковачевски заяви, че ще разговаря с Кирил Петков за икономика, инфраструктура, образование, иновации и за подкрепа в процеса на евроинтеграция на страната.

Ще се обсъжда и увеличаването на търговския обмен.

По думите му намерението на двамата премиери е да разговарят за бъдещето, както и за проекти, които означават по-добър живот за гражданите на двете страни.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10