Новини

Министър Денков ще предложи неучебни дни от 31 януари до 6 февруари

  18.01.2022 10:56  
Министър Денков ще предложи неучебни дни от 31 януари до 6 февруари

В петък на Отраслов съвет ще предложа да се слеят дните след завършване на първия учебен срок, обявявайки ги за неучебни – от 31.01 до 6.02. Така ще се получат общо 9 дни, неучебни.

Това стана ясно от думите на просветният министър акад. Николай Денков на пресконференция, на която представи приоритети на МОН през тази година.

Ще взема решение за по-дългата междусрочна ваканция, след като взема предвид и реалната ситуация в страната. 3,6% от учителите са карантинирани. 2,58% са карантинираните деца, тоест нямаме някакви високи стойности средно за страната, заяви министърът и подчерта, че на този етап няма никаква причина да се променя локалния подход на действие, каза още министърът.

Акад. Денков бе категоричен, че мерките, които трябва да се вземат за компенсиране на натрупаните образователни дефицити, трябва да се вземат след отминаване на Омикрон вълната.

Министърът съобщи, че са поискали от Министерство на финансите заплатите на учителите да бъдат повишени, така че да съответстват на 25% над средната за страната заплата.

Денков отбеляза още, че с новия бюджет ще бъдат осигурени средства за всички деца от 3 навършени години нагоре за включване в детските градини.

Започва нова програма за ремонт на площадки и физкултурни салони. Тя стартира тази година и ще продължи през следващите 3 години, стана ясно на пресконференцията.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10