Новини

Ключови фигури от ГЕРБ продължават да заемат постове във външно министерство

  17.01.2022 18:38  
Ключови фигури от ГЕРБ продължават да заемат постове във външно министерство

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време на двете служебни правителства. Служебният министър Светлан Стоев и настоящ посланик на България в Дания, не само не предприе никакви действия, въпреки многобройните сигнали до него и до медиите от страна на гражданското общество, но и съдейства досегашните назначения на ГЕРБ да продължат да се ползват с пълна сила с всички възможни привилегии, ползвайки неговата лична протекция. 

Мая Андонова-Генова продължава да е директор на дирекция „Управление на собствеността“, за която Bird.bg преди три месеца предостави публично информация за злоупотреби с обществени поръчки в МВнР на общата стойност 25 милиона лв. само за IT услуги, вкл. с несъвместим софтуер към действащата система. Това съобщиха за ABCnews от МВнР.

Мая Андонова-Генова

Друг директор, заемащ все още поста, е този на дирекция „Сигурност на дейността и информацията“ Стамен Генов, който се свързва с подслушването на журналистите от делото „Галерия“. Тези „безценни кадри“ са работили заедно в Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“, което няма нищо общо с МВнР.

Бърза кариера прави и един безизвестен доскоро служител на външно министерство, без никакъв опит в политическа дирекция, но очевидно със завидни заслуги към предишното правителство, след като за шест месеца успява да мине през ранговете съветник и пълномощен-министър и позициите началник отдел и директор на дирекция, с обещание за посланически пост. Този виден кадър (мъжът от снимката) е директорът на дирекция „Ситуационен център“ Антон Марков, известен с корупционни практики по време на задграничните си мандати като консул, особено в Санкт Петербург, където е прибирал лична комисионна през руските туристически агенции за издаването на по-бързи визи за руски граждани, твърдят туроператори и служители във ведомството. Същият е уличен документално от МВнР за злоупотреба с присвоено ДДС и фалшифициране на финансови документи, за което е бил санкциониран и е бил принуден да възстанови присвоените суми. Въпреки, че това е известен на ръководството на МВнР факт, Марков продължава да заема същия пост.

В момента в качеството си на директор, Марков е предложил за ръководител на проект за 200 000 евро по „Норвежкия финансов механизъм“ свой кадър, който той назначава лично чрез нагласен специализиран конкурс, на който се явява само един единствен кандидат (провери Протокол от конкурс Елена Никова), който не притежава съответната експертна квалификация. По този начин пореден проект с чуждо финансиране ще бъде обречен на провал и съответно ще бъде в последствие платен от държавния бюджет.

Друг интересен кадър е директорката на дирекция „Човешки ресурси“ Елена Начева, която след като проведе десетки специализирани конкурси за кадрите на ГЕРБ в МВнР, си е пуснала едногодишен отпуск, което и позволява да заема все още поста на директор за неопределен срок.

От стъпването в длъжност на новия министър на външните работи, Теодора Генчовска, обещаните реформи във ведомството все още не са предприети и тези хора на ГЕРБ,  продължават да заемат същите отговорни постове./ abcnews.bg


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10