Спорт

Австралия депортира Джокович и му забранява достъп за 3 години

  14.01.2022 14:21  
Австралия депортира Джокович и му забранява достъп за 3 години

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук се възползва правото си еднолично да отмени визата на сръбския тенисист Новак Джокович. Решението означава, че световният №1 трябва или да бъде депортиран от страната по-късно днес, или да бъде задържан отново в хотел за настаняване на нелегални мигранти.

Адвокатският екип на Джокович моментално обжалва решението в съда, след като в понеделник вече спечели едно дело за анулиране на визата му. В създалата се нова ситуация обаче участието на 20-кратния шампион и защитата на титлата му от Australian Open в Мелбърн е поставено под огромна въпросителна.

"Днес упражних правото си, дадено ми от член 133С (3) на закона за миграцията, да отменя визата на г-н Новак Джокович, преценявайки, че така защитавам обществения интерес.

Това решение е следствие от издадената заповед от федералния съд в Мелбърн на 10 януари 2022 г. за отмяна на предишното анулиране на визата по процедурни причини. Взимайки настоящото решение, внимателно прецених цялата информация, предоставена ми от министерството на вътрешните работи, граничните служби на Австралия и самия г-н Джокович.

Правителството на премиера Скот Морисън е напълно отдадено да защитава австралийските граници, особено във връзка с пандемията от COVID-19.

Благодаря на служителите в министерството на вътрешните работи и на граничните власти, които работят всеки ден, за да служат на интересите на Австралия във все по-предизвикателната среда", се казва в официалното съобщение на министър Хоук.

Според законите на Австралия човек, който е бил депортиран с такъв указ от Австралия, няма право да получи виза за страната в следващите 3 години.

След като казусът отново влезе в съда, юристите на Джокович се надяват изслушването пак да мине в спешен порядък до края на уикенда и евентуално да приключи навреме, за да може сърбинът да се включи в Australian Open от понеделник, стига за втори път да победи правителството. Делото пак ще бъде гледано от съдия Антъни Кели, който този понеделник се произнесе в полза на тенисиста по жалбата му срещу първото анулиране на визата му.

Новото изслушване започна още в 20:45 ч. местно време (11:45 ч. наше време) и се излъчва директно в канала на федералния окръжен съд в Мелбърн в YouTube. Малко след 22:00 ч. местно време (13:00 ч. у нас) съдията обяви почивка, след което разглеждането на делото продължи с пряк ефир в интернет.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10      
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21