Свят

Унгария ще предложи на гражданите си четвърта доза

  13.01.2022 21:36  
Унгария ще предложи на гражданите си четвърта доза

Унгария ще предостави на желаещите възможността да си поставят четвърта доза ваксина срещу коронавирус, след като се консултират с лекар, предаде Ройтерс, цитирайки Гергей Гуяш, началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан. Централноевропейската страна с население от 10 милиона очаква през идните седмици случаите на коронавирус значително да се увеличат заради бързото разпространение на варианта Омикрон.

"Всеки може да получи четвърта доза ваксина срещу COVID-19 въз основа на консултация с лекар, а правителственото решение за това ще бъде публикувано тази седмица", каза Гуяш пред журналисти. Европейската агенция по лекарствата изрази съмнения в необходимостта от четвърта доза и каза, че няма данни, че това е необходимо. Чили и Израел вече започнаха кампании по ваксинация с четвърта доза. Гуяш каза, че броят на новите инфекции на дневна база вероятно ще достигне до най-високото си ниво за целия период на пандемията, но добави, че правителството не очаква увеличаване на хоспитализациите и смъртните случаи. В Унгария на практика не са наложени никакви ограничения и училищата работят нормално.

Носенето на маски е задължително в закрити пространства и в градския транспорт. Броят на новите инфекции в страната днес скочи на 9216, като вчера те бяха 7883. Настанените в болници обаче са намалели. Унгарското правителство освен това реши да намали срока на карантиниране от 10 на 7 дни, съобщи Гуяш и допълни, че за хората с негативен тест за коронавирус карантината може да отпадне след петия ден. В Унгария малко над 6 милиона души са получили поне две дози ваксина срещу коронавирус. Бустерна доза имат 3,3 милиона. Нивото на ваксинация в страната обаче все още изостава от повечето държави в Западна Европа.

 


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14