Новини

Напрежение на протеста в София: Щурм към Народното събрание, има арести и ранени полицаи

  12.01.2022 14:30  
Напрежение на протеста в София: Щурм към Народното събрание, има арести и ранени полицаи
  Darik

Пострадали и арести при протеста срещу зеления сертификат на зелените павета.

Леко се успокои обстановката пред Народното събрание, след като по-рано протестиращи стигнаха до сградата и започнаха да оказват натиск върху вратите. Около 13 часа участници в митинга се качиха на стълбището пред парадния вход на парламента и започнаха да блъскат по прозорците на вратите.

Oт Спешната помощ съобщиха, че има пострадали служители на реда, към мястото е изпратена линейка. Към момента няма данни за ранени протестиращи. МВР информира, че ранените полицаи са четирима и са пострадали при "предотвратен опит за влизане в сградата на Народно събрание. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

На няколко пъти напрежението се покачи, след като множеството успя да пробие кордона в опит да влезе в сградата.

За сега полицията успява да удържи хората точно пред парадния вход въпреки силният натиск и бутането на протестиращите. Площадът е огласен от викове "Оставка". Депутатите изчерпаха дневната си програма и заседанието бе закрито минути след началото протеста.

Вс още не е ясен точния брой на арестуваните. Полицията успя да отстрани някои от най-активните протестиращи, които напираха да щурмуват Народното събрание. МВР призовава участниците да изразяват мнението си мирно и без да нарушават обществения ред.

Излъчвани от мястото кадри показаха как няколко души бяха извадени от тълпата след като им прилоша.
 
Организатори на демонстрацията са "Възраждане". По предварителни данни на партията в протеста трябва да участват около 10 хиляди души от цялата страна.
Преди това въоръжен млад мъж бе арестуван по време на протеста срещу зеления сертификат пред Народното събрание. В него полицията е открила газов пистолет. По информация на БНР той е известен на полицията. Мъжът е бил задържан около 12:30 часа.
Полицията изтегля по-агресивните и ги отстранява от протеста. Хора с маски на площада почти не се виждат.

протест Народно събрание

протест Народно събрание


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10      
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21