Анализи

Софийското село Лозен се превръща в сметище заради кмета

  12.01.2022 11:18  
Софийското село Лозен се превръща в сметище заради кмета

Най-голямото село в България – Лозен, което е баровско, е напът да се превърне в сметището на София заради нехайството на кмета Георги Младенов. Местните жители алармират пред ПИК за над 40 незаконни сметища в района. В самото село и неговите покрайнини е пълно с боклуци. Струпани са и огромни камари със строителни отпадъци. Деретата също са пълни и вместо да се оттича водата от планината в тях, те започват да преливат при силни дъждове. „В най-скоро време ще сме свидетели на сериозни наводнения“, обясниха местните.  

Жителите са бесни на Георги Младенов, който не може да реши проблема вече три години. Като за капак от началото на 2022 г. липсва сметоизвозване в селото и вече е заринато от боклук. Хората ще създадат инициативен комитет, за да информират столичния кмет Йорданка Фандъкова, като подготвят мощни протести срещу Младенов. Според тях той нищо не прави още по модернизацията и подмяната на ВиК мрежата. Авариите по нея са често явление и населението от 10 000 човека остава без вода периодично. „Трябва ни доста добра подготовка, за да се справим с липсата на вода. Имаме 10-литрови туби, които стоят целогодишно в банята, за да се справим с всяка една авария”, разказват лозенчани. От чешмите често тече тъмна и кална течност, която е негодна за пиене. 

Местните искат мораториум и спиране на строителството в Лозен, което е безразборно и постоянно расте. Според тях пренаселването вече е голямо, като ВиК и електро мрежата няма да издържат на новите къщи и апартаментни комплекси. Токът също започва да спира заради претоварване и аварии. Кметът Георги Младенов не хае по този въпрос, защото го е страх от политическия натиск и интересите на големите строителни компании, които са завладяли земите в района. Хората твърдят, че защитава именно техните апетити. 

В скоро време лозенчани ще искат оставката на кмета, защото не се справя със задачите си и не спазва предизборните си обещания. В свое извинение наскоро в пост във фейсбук, Младенов дори се опита да нападне Столична община. „За жалост централизираната система, в която парите ни отиват някъде... и някой друг решава вместо нас какво да се случва, е тотално неработеща. Парите отпускани за Лозен не просто не се увеличават, а намаляват. Проблемите с липсата на канализация, спешна нужда от смяна на водопровода, спиранията на тока, състоянието на инфраструктурата, нуждата от разширение на детската градина и двете училища, изграждането на нов гробищен парк и много други. Всичко това на фона на постоянно увеличаващото се население и тотална липса на пари за поддръжка на селото“, оправдава се кметът. Само, че той е човекът, който трябва да се бори за всичко изброено, а не го прави, защото е загубил доверието в лицето на Столична община. Вместо това се занимава с простотии и всява интриги сред хората. Опитва се да ги сплашва с полицията, като обяснява напред назад, че има връзки в ДАИ и КАТ, защото в миналото е бил инспектор от системата и бивш митничар.  

Георги Младенов е доста имотен и притежава бая автомобили. Със съпругата си Деяна Младенова имат къща от 150 кв. м. в Лозен, показва справка в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). През 2007 г. е закупил друга къща за 200 000 лв. в самоковското село Говедарци. Младенов придобива автомобил „Ситроен“ само за 3000 лв. през 2017 г. Година по-рано е купил BMW за 2000 лв. Отделно има „Ауди“ за 2000 лв. и пикап „Шевролет“ за 1000 лв., показва още справката в КПКОНПИ. 


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10      
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21