Новини

Семейство саботира разкопки на културни обекти с европари

  05.01.2022 15:00  
Семейство саботира разкопки на културни обекти с европари

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров бави разкопки и обновяването на културни обекти в страната с европейски средства. За това алармираха пред „Фрог нюз“ както читатели, така и кметове от Националното сдружение на общините в България.
Те са категорични, че по тази причина има опасност от загубата на пари по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Крайният срок за приключването на проектите е в края на 2023 г. До тогава трябва да бъдат реализирани и разплатени средствата. В противен случай парите няма да бъдат възстановени от Европейската комисия.
Според източниците ни, само община Пловдив има забавени 5 проекта, които стоят на трупчета в НИНКН от месец август миналата година. Зам.-кметът Пламен Райчев е изпратил писмо за забавянето до арх. Петър Петров и до министъра на културата, с което „Фрог нюз“ разполага.  
Става въпрос за т. нар „инженеринг“ на пет обекта, които са с национално и местно културно-историческо значение. Предварителните задания за проектиране веднъж вече са били одобрени от НИНКН, но сега Институтът трябва да съгласува техния инженеринг. Първият обект е за реконструкция на елементите на техническата инфраструктура  и благоустрояване на подходи към археологически комплекс ”Небет тепе”, гр, Пловдив”.
Вторият е за анастилоза, консервация, реставрация и експониране на античен комплекс ”Източна порта” на Филипопол. Следващият е за археологически комплекс „Небет тепе“ - консервация, реставрация, и експониране, УПИ   зеленина и археология, старинна градска част, гр. Пловдив. Четвъртият за ремонт и преоборудване на Бакалова къща /категория „местно значение“/ с информационен и презентационен център към Археологически комплекс ТЕПЕ”. Петият проект е за вътрешно преустройство на постройка в двор към Баятова къща /категория национално значение/ - обслужваща сграда към Археологически комплекс „Небет тепе“.
Архитекти твърдят, че съгласуването на проектите се бави от арх. Петър Петров заради жена му арх. Петкана Бакалова, която е загубила конкурса за тяхното проектиране.  Има подозрения, че по този начин семейството едва ли не си отмъщавало на другия спечелил екип с ръководител инж. Таня Петкова.
В случая обаче става въпрос за обекти с национално значение и не трябва да бъдат поставяни интересите на определени хора напред, коментират представители на Камарата на архитектите в България. Припомняме ви, че арх. Петър Петров беше част от екипа на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, който сега е депутат от ГЕРБ.
Фондация „Америка за България“ също подкрепи финансово част от разкопките на Филипопол. С американски средства беше възстановена Голямата Базилика. Посланикът на САЩ Херо Мустафа лично преряза лентата на официалното откриване на обекта, който ще привлича хиляди туристи всяка година. / Фрог нюз

.

 


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15