Анализи

Кирил Петков: Сертификатът на всеки ваксиниран и починал от COVID-19 ще бъде проверяван

  02.01.2022 19:46  
Кирил Петков: Сертификатът на всеки ваксиниран и починал от COVID-19 ще бъде проверяван

От днес МВР ще проверява сертификата за ваксинация на всеки починал от COVID-19 гражданин - кой го е издал и къде. Санкциите ще са огромни, каза премиерът Кирил Петков в ефира на NOVA.

Новата мярка срещу фалшивите сертификати е била договорена между премиера и вътрешния министър Бойко Рашков, предаде БГНЕС.

"За всеки починал с COVID-19, който е бил ваксиниран или се е водил ваксиниран, ще се извърши проверка от МВР.

Ако човек с фалшив сертификат се разболее и отиде в болница, а по-късно почине - ще бъде проверен случаят. Тази мярка се надявам да спре разпространението на фалшивите сертификати", обясни Петков. "Хората, които издават фалшиви сертификати, трябва да са готови за този риск, трябва да го знаят", допълни Петков.

Според премиера към момента болничните легла разполагат с необходимия капацитет, но това бързо може да се промени.

"Дали ще бъдат наложени нови, по-строги мерки зависи именно от това.

Леглата няма да бъдат запълнени, ако ние като общество спазваме противоепидемичните мерки", каза още той.

"Аз имам три деца, не искам да виждам моите деца вкъщи на онлайн обучение, не искам да виждам затворени ресторанти. Локдаунът е крайната мярка. Но ако видим, че болниците пак са препълнени, ние няма да имаме избор", каза още той.

Премиерът допълни, че средната му дъщеря е с Диабет Тип 1 и при хора с такива хронични болести ваксината може да спаси човешки живот.

"Ако ваксинираме само още 300 хил. човека, това може да ни спаси от много сериозна криза", добави премиерът. Той уточни, че трите му дъщери са ваксинирани.

Министър-председателят Кирил Петков коментира и обявеното увеличение в цената на природния газ от 1 януари, което той определи като изненадващо.

"Решението от 1 януари доста ясно показва, че КЕВР, според мен, не си върши работата както трябва. Неговата цел е да защитава публичния интерес, да се съобразява с пазара, но и да измисли най-добрия начин крайните потребители да са защитени. В този случай не мисля, че това тяхно решение показва това. Решението не беше обсъдено, то се взе на затворено заседание и определено беше изненада.

Още по-голяма изненада беше, че увеличението ще е с 30%", коментира още Петков.

Народното събрание ще има ангажимента членовете на Комисията, с изтекъл мандат, да бъдат подменени. Сред тях ще бъде и председателят на КЕВР Иван Иванов, допълни министър-председателят.

"Надявам се новите членове да осъществят по-голям контрол и да се извърши проверка какво налага тези високи цени", допълни Петков.

Във връзка с изказванията на министъра на отбраната за разполагането на допълнителни сили на НАТО на българска територия, премиерът коментира, че подобни решения се вземат от МС.

"Никой министър не разполага със собственото си мнение по цялостни въпроси, касаещи българския народ. Това решава Министерски съвет", допълни той.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15