Свят

Гърците посрещнаха 2022 г., спазвайки традициите

  01.01.2022 11:00  
Гърците посрещнаха 2022 г., спазвайки традициите

В южната ни съседка Гърция посрещането на Новата година е свързано с интересни традиции, много от които са предизвикателство за кулинарните умения. Най-вкусната баклава се прави на остров Кос, а най-трудната баница с 50 кори - на остров Лерос. Във всеки дом има нар.

Дори под сянката на Омикрон гърците спазват традициите за празника. Поради наложените ограничения за заведенията хората си останаха по домовете, като се събраха роднини и приятели от цялата страна. Повечето си направиха тестове, за да се предпазят от заразяване.

Подаръците са под елхата, защото тях ги носи Свети Васил, а децата чакаха първите минути на новата година. На трапезата задължително има питка с пара, която се нарича "питката на Свети Васил".

Несъмнено най-интересно е на гръцките острови. На тях в новогодишната нощ с лодка пристига Свети Васил. В домовете има не само украсени елхи, но преди всичко коледен кораб, който свети с украса. Това е традиция от островите и се свързва с пожелание за добра година на моряците и рибарите. На остров Тасос палят камината с маслинени клонки. Във Флорина кукери обикалят по къщите за здраве. На Цикладските острови очакват успешна година, ако на двора кацне гълъб.

На първият ден от Новата година се ходи на празнична литургия в църквата. След това традицията изисква да се счупи нар пред входната врата за здраве.

С оптимизъм гърците си пожелават здраве и надежда да премине пандемията.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15