Свят

По средно 935 000 нови COVID случая на ден в света заради Омикрон

  30.12.2021 09:08  
По средно 935 000 нови COVID случая на ден в света заради Омикрон

Разпространението на варианта Омикрон доведе до световен рекорд в броя на новите случаи. 935 000 на ден са потвърдените новозаразявания в световен мащаб за последната седмица, по данни на АФП, а кризата се разраства и под формата на национални рекорди и връщане към ограничителни мерки.

Съединените щати и Европа отново са епицентър на пандемията. Дневните случаи на Стария континент са средно над 510 000, като до момента не бяха преминавали 300 000.

Рекордно нарастване в броя на новозаразените е видимо във Франция, Италия, Гърция, Португалия и Англия. Въпреки че част от нарастването може да се обясни и със закъсняването в отчитането на тестове покрай празниците, Световната здравна организация продължава с предупрежденията, че рискът от Омикрон е "изключително голям".

Според ръководителя на организацията Тедрос Гебрейесус, вариантът е причината за "цунамито" от нови случаи. Гебрейесус повтори и че опасността се увеличава от неравното разпределение на ваксините, като бустерните дози в по-богатите страни означават по-малко за по-бедните и съответно по-трудно постигане на 70 процента ваксинирано срещу коронавируса световно население. Това е условие, според Гебрейесус, за по-лесно преодовляване на острата фаза на пандемията. Майк Райън от СЗО изрази надеждата, че тази фаза може да завърши до края на идната 2022.

По-конкретна статистика за положението в момента потвърждава и че опасността от тежко протичане остава по-голяма за неваксинираните. Полша регистрира 794 починали с коронавирус за денонощие, над 75 процента от които не са били имунизирани.

Германският здравен министър Карл Лаутербах изрази съмнение, че заради Омикрон реалният брой на новите случаи е два или три пъти по-голям от официалните данни. Според института Робърт Кох заразените в страната са 205 на 100 000 - най-ниската стойност на този показател от началото на ноември. Лаутербах е на мнение, че същестуващите в Германия ограничителни мерки няма да предотвратят нова вълна от заразявания.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14