Новини

Руското посолство се разграничи от филма, изтрил България от картата на славянската писменост

  28.12.2021 19:32  
Руското посолство се разграничи от филма, изтрил България от картата на славянската писменост

Филмът "Една вяра, един език"на режисьорката ЕленаМироненко отразява само авторската гледна точка и не съответства на официалната позиция на руската историография. Това е записано в позиция на руското посолство у нас. Тя е публикувана във фейсбук профила им дни след премиерата на филма в Северна Македония. В него Мироненко, която е и сценарист, твърди, че родината на славянската писменост е Македония, а Кирил и Методий нямат нищо общо с България.
"Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България", пише в позицията на посолството.
Филмът предизвика сериозна вълна на недоволство в България. Лентата е заснета със съдействието на руското посолство в Северна Македония, откъдето засега не са реагирали.
"Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се запазва жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата инициатива, неподкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел", пише в позицията на посолството у нас./mediapool.bg


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14