Новини

Замърсен ли е въздухът в София

  28.12.2021 11:16  
Замърсен ли е въздухът в София

Данните на Националната система за мониторинг качеството на въздуха показват, че няма регистрирани превишения през последното денонощие. През почивните и празничните дни е имало превишение на нивата в станцията в район „Надежда“. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ Теодора Полимерова - директор Дирекция“ Климат, енергия и въздух“ в Столична община. В момента се измерват нива между 20-30 микрограма, това са почасови стойности и те не могат да се сравняват със средната денонощна стойност, която е 50 микрограма, а за фини прахови частици 10 микрограма, добави тя.

От началото на декември има регистрирани четири превишения, като последното е на 23 декември. Това става ясно от данните на мобилната измервателна станция на Столична община, която от 1 декември е позиционирана в центъра на София.

Според данните на сайта IQAir въздухът в столицата превишава нормата за качество 5,9 пъти.

Сайтът измерва почасови стойности за фини прахови частици 2,5, като сравняват часовата измерена стойност със годишната препоръчителна норма на СЗО, която е 5 микрограма на кубичен метър. Това не е редно и може би изнася не толкова достоверни данни, отговори Полимерова. Обикновено ниските части на града задържат замърсяване, това е около Централна гара, „Подуяне“, „Надежда“, обясни още тя.

Проверки за нерегламентирано горене се извършват от Столичен инспекторат.

При откриване на нарушения се налагат санкции. През декември санкции са наложени предимно на автосервизи, които се отопляват с отработени масла или ПДЧ плоскости, заяви Полимерова.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15