Свят

Зоран Заев подаде оставка

  22.12.2021 18:15  
Зоран Заев подаде оставка

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде официално оставка. Той е изпратил документа до председателя на парламента на Северна Македония Талат Джафери. В него той обяснява причините за неговата постъпка.

"В писмото ви уведомявам, че подавам оставката си от поста министър-председател на Северна Македония. Взех това решение като логична стъпка, произтичаща от изхода на местните избори и като израз на поетата отговорност за изборните резултати”, посочва Заев.
 
„Резултатите от тях, макар и местни, имаха национална тежест за политическия момент, в който се намира страната. При такива условия за мен лично и като министър-председател заради политиките в които вярвам и демократичните и европейски ценности в които вярвам, би било политически неотговорно и неоправдано пред моя народ и моята държава аз лично да продължа да водя правителството по евроатлантически път. Смятам, че друг премиер от редиците на СДСМ ще успее да постигне това по по-добър начин и то с успех както за гражданите, така и за държавата”, добавя той.
 
С подаването на оставката на Заев в оставка излиза и целият негов кабинет, а в срок от 10 дни президентът на страната трябва да реши на кого ще връчи мандат за съставяне на ново правителство.
 
 

Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Заровен жив за 50 часа: това е най-гледаното ВИДЕО за 2021 г.
 19.12.2021 08:02      
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54