Новини

Счетоводители в стрес от идеи на Асен Василев

  03.12.2021 12:27  
Счетоводители в стрес от идеи на Асен Василев

Прекомерна административна тежест без очаквания ефект. Така счетоводители определят договорените от преговарящите за правителство мерки, по които "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП се споразумяха в събота. Те би трябвало да залегнат в коалиционното споразумение, което към 2 декември все още не е известно да е подписано, съобщава Дневник.

От публикации в счетоводни групи във "Фейсбук" се разбира, че след изразени притеснения от сектора Асен Василев, за когото се смята, че отново ще бъде министър на финансите, е поканил двете браншови организации на среща. От Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия още преди срещата са му изпратили и своята позиция по предлаганите промени.

В събота, когато бяха проведени разговорите между партиите в сектора на финансите, бе договорено да се преследват и счетоводители, които консултират или участват по някакъв начин в плащането на част от заплатите "в плик". Отново с цел да се ограничи подобно изплащане на част от заплатите или да се дават подкупи бъдещите управляващи се разбраха, че касовата наличност във фирмите ще се следи по-често, отколкото е в момента - на годишна база. Странно големите касови наличности са в центъра на вниманието на Асен Василев, откакто пое поста министър. Това беше и една от темите на данъчните проверки, които започнаха от назначения от него Румен Спецов начело на Националната агенция за приходите.

В допълнение с ДДС декларациите и дневниците към тях, които се подават до 14 число всеки месец, се предвижда да се иска от счетоводителите да дават информация и за касовите наличности, а също да отбелязват и всяка фактура дали е платена или не.

Четирите партии се договориха и за това дивидентите да се плащат само по банков път, а тегленията над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладват седмично или всеки ден на данъчната администрация с цел отново да се ограничат нерегламентирани плащания.

Проблемът на действащите счетоводители е, че с предложените мерки се въвеждат допълнителни административни тежести за бизнеса, а освен това няма да се постигне и очакваният от предлагащите ги политици резултат, а потърпевши ще са коректните фирми.

От публикациите в групите на счетоводителите се разбира, че има нагласа предложените мерки да се дообмислят след срещата, но дали това ще стане, предстои да се види от текста на коалиционното споразумение. Те се надяват в крайна сметка да не влязат в сила такива драстични мерки и се опасяват, че ще бъдат несправедливо обвинени за практики, действащи между работник и работодател. "Дневник" не успя да се свърже с пресцентъра на "Продължаваме промяната" за позиция по обсъжданите въпроси.

Според експерти по счетоводство приетите от партиите предложения не отразяват реалното положение, при което по-голямата част от фирмите са съвсем малки и ползват външни счетоводни къщи срещу неголяма месечна такса. В същото време счетоводители се чувстват под заплаха да бъдат санкционирани, защото управляващите допускат, че те са наясно и на практика съдействат да се дават част от заплатите в плик.

Асоциацията в становището си цитира данни на НСИ, че 94% от предприятията в България са микро и водят своите счетоводства изнесено в счетоводни предприятия. Всеки месец счетоводителите подават данни на осигурените лица за техните възнаграждения, осигурителни доходи, начислени осигуровки, данъци и други. Тоест държавата разполага с пълната информация, ресурси и възможности, за да прецени едно възнаграждение дали е реално или не, се посочва в становището.

"Не е логично, нито справедливо да бъде вменена тази отговорност на един счетоводител или ТРЗ специалист, който обработва документи, предоставени му от фирма клиент или работодател, да преценява вместо държавата, която притежава всички данни и много по-големи ресурси, дали сумите по възнагражденията, вписани в трудовите договори, са реални и дали работодателят не е платил и други суми, за което не е представил документи в счетоводството. Често обработващия тези данни не познава лично нито работодателя, нито неговите служители", се казва още в позицията на асоциацията.

Друга проблемна тема се оказва желанието да се пресичат ДДС измами, като се поиска от счетоводителите да подават в месечните ДДС декларации данни и за касовите наличности, както и дали приложените фактури са платени или не и дали напълно или частично. По тази линия счетоводителите също съзират проблеми, тъй като е нормално част от фактурите да не им се предадат навреме, а и сега законодателството допуска тъкмо по тази причина документи да бъдат осчетоводявани в рамките на годината, а към 14-а дата да се предава, каквото е налично, независимо дали по него е платено или не. Допълват, че това няма да спре схемите с източване на ДДС, тъй като в повечето случаи фактурите се плащат със закъснение и не е проблем за участниците в схеми да описват фактурите като платени.

Покажи си касата

След акция на данъчната администрация това лято по проверката на фирми, за които има данни, че държат големи касови наличности, се видя, че бяха събрани немалки суми, дължими на бюджета. Сега тези тематични проверки намират продължение в намерението Националната агенция за приходите да следи почти в реално време касовите наличности, а не да се декларират веднъж годишно, какъвто е сега регламентът.

Външни счетоводители обаче нямат достъп до касите на дружествата. Финансови експерти пък смятат, че дори касовите наличности да се следят всеки месец от данъчната администрация, това няма да реши въпроса с плащания "под масата", тъй като те могат да се извършат и в рамките на 1-2 дни от постъпването на парите в касата.

Дивиденти в аванс

В опит всички плащания да излязат на светло и да няма подозрително много пари в касите спечелилите избори искат плащане по банков път и на дивидентите. Проблемът за счетоводителите отново изниква заради утвърдените практики до момента и неразрешени въпроси.

Първо, защото реално в Търговския закон авансовото плащане на дивидент не е уредено, което лишава малки бизнеси да ползват парите, които са изкарали, преди да е изтекла счетоводно годината. Заради това те ги ползват тъкмо от касата, но данъчната администрация приема това за скрито разпределение на печалбата.

"Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия обединява счетоводни предприятия, които имат за цел и интерес изсветляването на бизнеса в България. Но не считаме, че това трябва да преминава през още повече административна тежест за бизнеса и счетоводителите, а опитът ни показва, че прекомерните административни мерки удрят най-тежко съвестните, дисциплинираните и коректните фирми и счетоводители в България, но не и набелязаните некоректни данъкоплатци", пише в становището си до Василев организацията.

24chasa.bg


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09